Preko uspešne kampanje za vakcinaciju, Netanijahu priželjkuje novi mandat: Kakve su šanse da dođe do promena u Izraelu

22.03.2021

20:30 >> 19:49

0

Kada su Izraelci pre godinu dana izašli na birališta, ni desni Netanijahu, ni njegov protivnik centra Beni Ganc nisu dobili dovoljno podrške da formiraju ve?

Preko uspešne kampanje za vakcinaciju, Netanijahu priželjkuje novi mandat: Kakve su šanse da dođe do promena u Izraelu
Copyright Profimedia

Izrael će sutra izaći na izbore, koji se održavaju četvrti put za manje od dve godine. Premijer Benjamin Netanijahu očekuje da će napokon uspeti da formira većinsku vladu, a sve zahvaljujući vrlo uspešnoj kampanji za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Kada su Izraelci pre godinu dana izašli na birališta, ni “desni” Netanijahu, ni njegov protivnik “centra” Beni Ganc nisu dobili dovoljno podrške da formiraju većinu od 61 poslanika. Svet, i izraelska politika, od tada su se okrenuli naglavačke.

Nekoliko nedelja nakon izbora za Kneset (parlament), Izrael je ušao u prvo od tri zatvaranja zbog pandemije. Netanijahu i Ganc su zbog toga formirali vladu nacionalnog jedinstva, ističući da nezapamćene zdravstvene pretnje zahtevaju političku stabilnost.

Protesti u Jerusalimu

Hiljade Izraelaca protestovalo je u subotu ispred rezidencije premijera Benjamina Netanijahua u Jerusalimu i tražilo njegovu ostavku, samo tri dana pre održavanja izbora. Agencija navodi da su demonstranti, kojih je po proceni izraelskih medija bilo oko 20.000, marširali ulicama koje je policija zatvorila za saobraćaj i uz zastave i bubnjeve pozivali na smenu izraelskog premijera.

Njihova koalicija, za koju su rekli da će potrajati barem tri godine, raspala se u decembru kada je Netanijahu odbio da odobri budžet za 2021. godinu. Netanijahu, Ganc i drugi politički čelnici i birači izrazili su frustriranost zbog naizgled beskrajnog ciklusa kampanja koje su izazvale politički zastoj u zemlji.

Netanijahu (71) se, kao politički veteran sa dugim iskustvom, nada da će ovog puta dobiti potrebnu većinu zahvaljujući brzo organizovanoj vakcinajciji protiv koronavirusa. Takođe, sklopio je i istorijske sporazume o normalizaciji odnosa sa četiri arapske države, što mu u ovom momentu “ide na ruku”.

Tvrdi da sporazumi s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom označavaju novu eru za Bliski istok i “ućutkuju one koji su govorili da se izraelske veze sa Arapima neće poboljšati dok se ne reši sukob sa Palestinom”.

Ipak, uprkos njegovim očiglednim uspesima, ankete pokazuju da će izbori opet biti nerešeni i da premijer neće tako lako formirati vladu. Sa koalicionim partnerima partije Likud, Netanijahuov desničarski blok imao bi 59 mesta, manje od 61, koliko je potrebno u izraelskom parlamentu Knesetu za formiranje vladajuće većine.

Takođe, Netanijahu, prema rečima izraelskih eksperata, želi da sačuva funkciju kako bi ojačao svoj položaj usred suđenja zbog optužbi za korupciju. On se 8. februara pojavio pred Sudom u Jerusalimu zbog nastavka suđenja za korupciju, te više puta odbacio optužbe kao netačne.

“Nacija vakcinisanih”

Izrael ima oko devet miliona stanovnika, a dve preporučene doze “Fajzer” vakcine dobilo je gotovo četiri miliona ljudi. Na tom ritmu, koji je najbrži na svetu, zavide mu mnoge države, uključujući bogate koje još imaju problema sa nabavkom cepiva.

– Znate li koliko predsednika i premijera zove “Fajzer” i “Modernu”? Oni ne odgovaraju. Ali kad ih ja zovem, jave se – hvalio se Netanijahu ove nedelje i naglasio da niko od njegovih suparnika to ne može.

Izrael je osigurao veliku pošiljku vakcina od “Fajzera” jer je svojim visoko digitalizovanom medicinskom sistemom uspeo da ponudi kompaniji brze dragocene podatke o dejstvu vakcine, što su stručnjaci ocenili najvećim kliničkim ispitivanjem na ljudima u istoriji.

Profimedia

Netanijahu je obilazio centre za vakcinaciju govoreći da je Izrael “nacija vakcinisanih”, aludirajući na izraz “start-up nacija”, kako se Izrael naziva zbog svog naprednog visokotehnološkog sektora. Ali neki birači ga smatraju odgovornim zbog dugih i teških zatvaranja.

Pročitajte još:

Njegovi politički saveznici ultraortodoksni Jevreji nisu poštovali restrikcije, često uz mlaku policijsku reakciju, šireći zarazu dok su drugi poštovali pravila, a za ovih godinu dana neretko su organizovani masovni protesti protiv Netanijahua, upravo zbog rigoroznih mera.

Ideološki raskoljeno društvo

I dok vakcina polako izvlači Izrael iz pandemije, njegov politički diskurs se menja iz dana u dan.

Ganca su pristalice kaznile jer je ušao u Netanijahuovu vladu i njegova, sada podeljena, stranka “Plavo i belo” možda neće dobiti dovoljno glasova za ulazak u parlament.

Netanijahuov bivši koalicioni partner Jair Lapid i nekadašnji ministar finansija, koji ima stranku Ješ Atid, postao je Netanijahuov glavni suparnik, pokazuje više ispitivanja javnog mnjenja. Za vreme izborne kampanje pred parlamentarne izbore u januaru 2013. Lapidova partija je stavljala naglasak na ekonomske teme, socijalnu pravdu, poboljšanje sistema obrazovanja, kao i na ukidanje oslobađanja od vojne obaveze za ultraortodoksne Jevreje.

Benjamin Netanijahu (levo) i Jair Lapid (desno), Profimedia

Lapidova partija je na tim izborima osvojila drugo mesto i 19 mandata u Knesetu, dok je 2015. godine osvojila samo 11 mesta. Njegova stranka nije učestvovala na narednim izborima, a nakon onih održanih 2020. godine Lapid je preuzeo ulogu lidera opozicije.

Ipak, uprkos svemu što se promenilo od prošlih izbora, jedno pitanje ponovno je dominiralo ovogodišnjom kampanjom: da li ste za ili protiv Netanijahua?

– Ovaj krug izbora gotovo je ideološki raskolio društvo na levicu i desnicu – ocenio je direktor Izraelskog instituta za demokratiju Johanan Plesner.

Biračko telo “podeljeno je između onih koji žele da Netanijahu dobije još jedan mandat i onih koji se nadaju da će nakon 12 uzastopnih godina na vlasti napokon da ode kući – kazao je.

U svakom slučaju, već sutra u ovo vreme u Izraelu će biti zatvorena birališta, a ubrzo nakon toga, građani te zemlje će, uz prostu računicu, znati ko će zemlju voditi u narednom periodu i od čijih će odluka zavisiti životi miliona Jevreja.

Iznenađenje na izborima?

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za 24 sedam, da se Izrael već nekoliko godina nalazi u političkoj krizi, ali da je Netanjahu uspevao da preokrene situaciju u svoju korist.

– U Izraelu je godinama nestabilna situacija, što dokazuju još jedni parlamentarni izbori. Međutim, Netanjahu je iskusan političar koji je uspevao da iskoristi takve krize i izvede ih na put koji mu odgovara, a da postigne i određene rezultate. Svakako, stvar je sada komplikovanija, pošto je osoba iz njegove stranke Gideon Sar, koji mu je bio najveća konkurencija na unutarstranačkim izborima, napustila partiju i stvorila novu političku opciju, a istraživanja govore da to nije marginalna stranka – objašnjava Rajić, i dodaje da bi Sar mogao da “pokupi” glasačko telo Netanjahua, ali i njegovog koalicionog partnera i lidera centrističke partije “Plavo i belo” Benija Ganca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike