Albanka sa Kosova skuplja novac za Nevenovu porodicu: "Čim sam čula prezime Stanišić, odmah sam znala"

26.03.2021

16:17

0

Albanka sa Kosova, Edita Maloku, koja živi u Koloradu gde je ubijen Neven Stanišić je u intervju za američke medije otkrila da je odmah znala da je u pitanj

Albanka sa Kosova skuplja novac za Nevenovu porodicu: "Čim sam čula prezime Stanišić, odmah sam znala"
Copyright Printscreen/Twitter

Albanka sa Kosova, Edita Maloku, koja živi u Koloradu gde je ubijen Neven Stanišić je u intervju za američke medije otkrila da je odmah znala da je u pitanju Srbin, ali i zanimljivu činjenicu da je pokrenula na sajtu GoFoundMe stranicu za pomoć Nevenovoj porodici.

Kolorado je i dalje u šoku nakon monstruoznog napada, gotovo svakodnevno izveštavaju o Nevenovoj smrti, ali i o tome da je nesrećni Srbin pre 20 godina došao iz Bosne u Ameriku i to da bi pronašli bolji život.

– Kada sam čula ime i prezime, odmah sam znala da je Srbin. Ne mogu ni da zamislim kako bih se osećala da je to moj sin – kaže Edita, koja je pokrenula i GoFoundMe stranicu za pomoć Nevenovoj porodici.

Kako kaže, ova tragedija morala bi da iznedri makar to da se nacionalne podele izbrišu i da to ne kaže tek tako jer Edit je Albanka s Kosova.

Printscreen/Twitter

– U Ameriku sam sa porodicom došla 1999. godine. Imam dva brata, dve sestre i roditelje. Svi smo došli kao izbeglice – kaže Edita.

U razgovoru za američki portal Thedenverchannel.com ona komentariše kompleksnu situaciju između Srba i Albanaca.

– To je zaista tužno, a traje već generacijama. I sama sam prošla kroz sve to, ali kroz godine sam došla do emotivnog isceljenja. Sada sve više uviđam sličnosti, a ne razlike sa Srbima – kaže Edita.

– Mislim da kada bi obe strane samo unele u sve malo više ljubavi a ostavile politiku po strani, videli bismo koliko toga imamo zajedničkog. Naša porekla, naše porodične istorije su slične. Slični su i razlozi zašto smo došli u Ameriku, šta tražimo ovde – i mi i Nevenova porodica došli smo ovde po mir. Ja sam mogla da budem na Nevenovom mestu. Jedino što me je spasilo je vreme odlaska, jer i sama često odlazim u tu radnju – kaže Edita, dodajući i da se nada da će imati prilike da upozna Nevenovu porodicu i lično im izjavi saučešće.

Pročitajte još:

Podsetimo, Neven je druga najmlađa žrtva pucnjave u supermarketu “King snupers” u Bolderu, a veruje se da je prvi ubijen u napadu Ahmada al Alivija al Ise, poreklom iz Sirije. Nevenovi roditelji su pobegli od rata u Jugoslaviji, došli su u Sjedinjene Države kao izbeglice krajem devedesetih, a on je rođen nakon toga.

– Njegova porodica je pobegla od rata u bivšoj Jugoslaviji i sve što su imali bilo je ili ostavljeno ili uništeno. Ostavili su sve da bi spasili svoje živote i došli ovde da započnu novi – rekao je Radovan Petrović, sveštenik crkve Sv. Jovana Krstitelja, u kojoj je Neven bio parohijan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike