Krvavi dan u Mjanmaru: Najmanje 90 ubijenih, među njima i petogodišnji dečak (FOTO+VIDEO)

27.03.2021

18:17 >> 18:24

0

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su danas najmanje 90 demonstranata u raznim delovima zemlje

Krvavi dan u Mjanmaru: Najmanje 90 ubijenih, među njima i petogodišnji dečak (FOTO+VIDEO)
Copyright Foto: Tanjug/AP Photo

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su danas najmanje 90 demonstranata u raznim delovima zemlje, u jednom od najkrvavijih dana tokom protesta koji su usledili posle vojnog puča, javlja Rojters.

U regionu Mandaleja, drugog po veličini grada u Mjanmaru, ubijeno je najmanje 29 ljudi, među njima i petogodišnji dečak, a u Jangonu 24 osobe, navodi se u izveštaju lokalnih medija, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u najvećem gradu Mjanmara pucano iz vatrenog oružja i na američki kulturni centar, ali nije bilo povređenih, potvrdila je američka ambasada.

Foto: Tanjug/AP Photo

Foto: Tanjug/AP Photo

Foto: Tanjug/AP Photo

Demostranti su prethodno odbili da se povinuju naređenju vojske i izašli su danas na ulice tokom tradicionalne parade povodom proslave Dana vojske, a državna televizija je u petak objavila prilog u kojem se navodi da demonstranti rizikuju da budu upucani.

Foto: Tanjug/AP Photo

Vođa hunte, general Min Aung Hlaing, predvodio je vojnu paradu u glavnom gradu Nejpjidu i ponovio obećanje da će u zemlji biti održani izbori, ali nije naveo kada bi to moglo da se dogodi, preneo je Rojters.

Dan vojske obeležava početak oružanog otpora Mjanmara protiv japanske okupacije 1945. godine, a vojnoj paradi u glavnom gradu prisustvovao je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

“Rusija je pravi prijatelj”, izjavio je Min Aung Hlaing, navodi agencija.

Rojters prenosi da su druge zemlje, među kojima su Kina, Indija, Pakistan i Vijetnam, poslale predstavnike, ali ne i ministre.

Protesti u Mjanmaru održavaju se skoro svakog dana od 1.februara, kada je hunta preuzela vlast, a prema podacima Udruženja političkih zatvorenika, u protestima je do sada poginulo najmanje 400 demonstranata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike