Da li nas čeka veliko otkriće? Kapsula sa uzorcima asteroida sletela na Zemlju! (FOTO)

06.12.2020

16:23 >> 16:58

0

Svemirski brod Hajabusa2 lansirao je danas iz kosmosa prema Zemlji malu kapsulu sa uzorcima skupljenim na površini jednog udaljenog asteroida,

Da li nas čeka veliko otkriće? Kapsula sa uzorcima asteroida sletela na Zemlju!  (FOTO)
Copyright JAXA via AP)

Japanska svemirska kapsula sa uzorcima asteroida koji bi trebalo da pruže podatke o poreklu Sunčevog sistema i života na Zemlji, uspešno je sletela u udaljeni deo u nenaseljene unutrašnjosti Australije.

Svemirski brod Hajabusa2 lansirao je danas iz kosmosa prema Zemlji malu kapsulu sa uzorcima skupljenim na površini jednog udaljenog asteroida, preneo je AP.

Oko dva sata nakon ulaska kapsule u zemljinu atmosferu i ateriranja u australijskoj unutrašnjoj pustinji, pronašli su je, bez većih poteškoća, pripadnici Japanske agencije za istraživanje svemira.

I svemirski brod NASA,   koji je dve godine kružio oko asteroida nedavno je uzeo uzorke robotskom rukom sa asteroida Benu.

Letelica veličine kombija je uspela da dođe do kratera veličine teniskog terena, asteroida udaljenog oko 160 miliona kilometara od Zemlje, saopštila je NASA i objasnila da ova misija pomaže u otkrivanju Sunčevog sistema i početka života na Zemlji.

-Ovo je istorija, ovo je neverovatno”, rekao je Dante Laureata, profesor planetarnih nauka i kosmohemije na Mesečevoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta u Arizoni i glavni istraživač OSIRIS-REx-a.

Prikupljeni uzorci će doći na Zemlju u septembru 2023.

Pročitajte još:

Na današnji dan pre 63 godine, Lajka, mešanac sa ulica Moskve, lansirana je u svemir 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike