Razbesneli studente i izazvali neočekivane reakcije: Britanci izdvojili pozamašnu svotu za statuu Grete Tunberg

01.04.2021

14:00 >> 13:26

0

Čak i oni koji podržavaju mladu aktivistkinju nisu srećni zbog njene skulpture

Razbesneli studente i izazvali neočekivane reakcije: Britanci izdvojili pozamašnu svotu za statuu Grete Tunberg
Copyright Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

Statua Grete Tunberg koja je postavljena ispred Univerziteta Vinčester u Engleskoj, a na koju je potrošeno 24.000 funti, izazvala je bes među studentima koji su je nazvali “projektom taštine”.

Iz Univerziteta kažu da je to prva skulptura švedske klimatske aktivistkinje u prirodnoj veličini, ali predsednica studentske unije Megan Bol negoduje, ističući da je novac mogao bolje da se potroši. Ona je priznala da je Greta “dobar uzor svakome kao neko ko jasno i glasno govori o važnim globalnim pitanjima”, ali da unija ne može da podrži skulpturu.

Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

– Mi smo u godini kovida 19, veliki broj studenata nije imao pristup kampusu, mnogi pokušavaju da studiraju onlajn i potrebna im je podrška – rekla je ona, pozivajući Univerzitet da istu svotu koja je odvojena za statuu izdvoji za dodatni fond za uslužne studentske servise.

Sporna statua naručena je 2019. godine i finansirana je novcem za izgradnju Centra Vest Dauns, gde je ranije otkrivena. Iz Univerziteta su podvukli da novac nije uzet od studentske podrške niti osoblja kako bi se projekt finansirao.

Takođe su naveli da je Univerzitet ove godine potrošio 5,2 miliona funti na podršku studenata.

Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

Pročitajte još

– Greta je mlada žena koja je, bez obzira na poteškoće, postala vodeći klimatski aktivista u svetu. Kao univerzitet koji se zalaže za održivost i društvenu pravdu, ponosni smo što možemo da počastvujemo ovu inspirativnu ženu na ovaj način – istakla je profesorka Džoj Karter, dodajući da, “iako mnogi smatraju da je Greta kontroverzna figura, univerzitet pozdravlja debate”.

Iz Univerziteta su poručili i da im je namera bila da Gretinu statuu postave uoči klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP26, čiji će Britanija biti domaćin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike