Grad masovnih grobnica u kojem i tišina govori: "Ovde umireš ni zbog čega, to je smrt bez ikakvog razloga" (FOTO)

01.04.2021

19:01 >> 19:19

0

Intenzitet rata imao je oscilacije poslednjih godina, kada je general Kalifa Haftar, sada 77-godišnjak, napao grad Bengazi na istoku zemlje

Grad masovnih grobnica u kojem i tišina govori: "Ovde umireš ni zbog čega, to je smrt bez ikakvog razloga" (FOTO)
Copyright Masovna grobnica u Libiji, Profimedia

Kao stariji muškarac u svojoj porodici, zapravo jedini preživeli, Abdel Manam Mahmud ima obavezu da isprati na večni počinak svog brata Ismaila, tako što će da siđe u raku i u nju položi njegovo telo. Pored sve muke koju ima, još teže mu je kada pomisli da telo koje treba da spusti u grob nije telo njegovog brata.

Samo nekoliko metara dalje, sahranjeni su njegov otac Husin, brat Nuri i ujak Muhamed, žrtve građanskog rata u Libiji. Sve njih ubila je ista milicija, koja je vladala njihovim gradom.

Tela su pronađena i sahranjena nakon prekida vatre u toj zemlji, koji je zvanično potpisan prošle godine, posle skoro jedne decenije od kada je u Libiji zavladao haos i izbio građanski rat.

Intenzitet rata imao je oscilacije poslednjih godina, kada je general Kalifa Haftar, sada 77-godišnjak, napao grad Bengazi na istoku zemlje i pokušao da smeni međunarodno priznatu vladu u glavnom gradu Tripoliju.

Imao je moćne saveznike: Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat, Siriju, Jordan i Francusku. Njegov munjeviti napad na Tripoli nije bio tako uspešan, a zatim je razbijen, nakon što je Turska poslala svoje snage i jurišne dronove da podrže vladu na istoku.

Ovim dešavanjima pridružili su se plaćenici iz Sirije, uglavnom na vladinoj strani, a pod kontrolom Turske. General Haftar je imao iznajmljeno oružje, ali i borce iz Sudana i Čada.

Prekid vatre i jedinstvena vlada

Broj mrtvih je porastao, a zemlja koja je mnogo puta dostigla i prešla dozvoljenu granicu sada je u stanju katastrofe. Ipak, postignut je dogovor o prekidu vatre i sada Libija ima jedinstvenu vladu. Premijer je Abdul Hamid Debaiba, bogati biznismen iz Mirsata. Iako se njegova porodica dovodi u vezu sa vladavinom Muamera Gadafija, malo toga se zna o novom premijeru.

– Njegov izbor nije bio ničija ideja – rekao je jedan zapadni diplomata u Tripoliju, objašnjavajući imenovanje Debaiba postupkom koji su vodile UN, a koji je stvorio privremenu vladu. Izbori bi trebalo da budu održani za devet meseci, na libijski Dan nezavisnosti – 24. decembra, ali već postoje mnoge sumnje da će se to i desiti.

Profimedia

– Rok je kratak, ali nije nemoguće to izvesti. Naravno, sve počinje od svih institucija i vlasti Libije – kaže Jan Kubis, specijalni izaslanik UN za Libiju.

– Ili će uraditi ono što moraju da urade da bi se to i ostvarilo, ili će naći izgovor da to ne učine. Nadam se da se to neće dogoditi, jer narod želi da 24. decembra ima izbore – dodao je on.

Zašto je Libija zemlja bezakonja?

Nakon našeg intervjua, gospodin Kubis se uputio u Bengazi, kako bi se sastao sa generalom Haftarom, čovekom za kojeg mnogi u Tarhuni veruju da je osnažio sedmoricu braće Kani, koje i čovek s početka teksta, Mahmud, optužuje za ubistvo svoje rodbine. Neki sumnjaju da general štiti preživelu braću, teroriste, od kojih se neki nalaze na američkim i evropskim listama za sankcije.

Grad Tarhuna bio je zapadno polazište za napade na Tripoli i tačka žarišta u stabilnoj internacionalizaciji građanskog rata u zemlji.

Odavde su snage generala Haftara sa istoka – njegova samozvana Libijska nacionalna vojska, vodile napade na glavni grad. Plaćenici iz ruske grupe “Vagner” takođe su zauzeli položaje u gradu.

Na gradskom groblju danas se održava 13 sahrana.

Nakon sahrane, gospodin Mahmud je rekao: – Odveli su članove moje porodice, civile, iz njihovih domova. U oktobru 2020, pripadnici milicije Al Kani došli su u njihove kuće automobilima koji su pripadali državi, odveli ih iz domova i potom ubili.

Uzalud je tražio porodicu deset meseci. Prvo su pronađena tela Husina, Nurija i Muhameda. Pre dva meseca, otkriveno je telo Ismaila.

– Čak ni u svoje 42 godine vladavine, Gadafi nikada nije počinio takva ubistva. Ona se događaju nakon njegove vladavine. Naši životi su postali nezaštićeni – kaže Mahmud.

Ko su braća Kani? 

Sedmorica braće Kani, poznata po tome što su ukrala tri lava iz zoološkog vrta u Tripoliju i držala ih kao kućne ljubimce, vladala su nadmoćno. Njihova milicija više puta je prelazila na suprotne strane u libijskom građanskom ratu.

Njihova vladavina završila se u junu prošle godine, kada su vladine snage, uz podršku Turske, zauzele grad. Turska je poslala sedam fregata na libijsku obalu da potisnu snage generala Haftara i “uvezla” hiljade sirijskih lovaca iz Idliba, Alepa i Deir Ezora da se bore u zemlji.

Tarhunino groblje je prema muslimanskoj tradiciji strogo groblje, okruženo visokim drvećem eukaliptusa i s malo nadgrobnih spomenika.

Grobovi su obeleženi markerima, koji su referenca za DNK. Ismailov marker nosi broj 051-000066. Jer danas zakopano telo možda nije Ismailovo. Identifikovan je samo po odeći koju je imao na sebi kada je otkriven u masovnoj grobnici na jugu grada.

Put do seoske kuće kod groblja okružen je drvećem, a kartonski natpis preko ulaza upozorava: „Ulazak nije dozvoljen, osim za prijavu nestalih osoba”.

Iza seoske kuće, crveno zemljište nagomilano je u visokim humkama koje se protežu do kraja imanja. Previše ih je da bi se izbrojale.

Petak je, tako da nema posla, ali dokaza o uloženom naporu da se otkriju zločini ima svuda. U jednoj jami četiri crvene zastave označavaju mesto gde se, možda, nalaze ostaci četiri tela, zamotana zajedno, gotovo neprepoznatljiva.

Ovde su sahranjeni muškarci, žene i deca, neki su ubijeni jednim metkom u glavu, a drugi vezanih ruku sa znacima mučenja na telima. Suva zemlja ostavila je tela netaknuta i otekla.

Ismailov identitet biće potvrđen analizom DNK u laboratoriji u Tripoliju.

Do sada je pronađeno 140 tela, saopštila je libijska Generalna uprava za traženje i identifikovanje nestalih osoba. Identifikacija 22 mrtvih potvrđena je podudaranjem DNK.

Naulazu u groblja stoji Ahmad Abdel Mori Sad, koji je tu došao da sahrani prijatelja. Tarhuna je grad duhova, rekao je on.

– Imam sedmoro braće i sestara koji su kidnapovani. Dvoje od njih pronašli smo u masovnim grobnicama – rekao je Ahmad.

On ne zna gde su njegova ostala braća, ali veruje da su mrtva. Ostavljen je da brine o njihovoj deci, kojih je ukupno 24.

– Ne pratimo nijednu političku stranku, nismo policajci ili vojnici… Ako imate novac, umirete, ako imate petoro mlađe braće i sestara, umirete, uđete u raspravu sa njima, umirete. Umireš ni zbog čega, to je smrt bez ikakvog razloga – kaže on.

Šta se dešavalo u Libiji tokom protekle decenije?

Antivladini protesti u Libiji počeli su pre 10 godina, 15. februara 2011, s ciljem da se s vlasti svrgne Muamer Gadafi. Demonstrantima je u tome pomogao NATO, a danas se ovi događaji ocenjuju dvojako: jedni u njima vide zaveru radi preraspodele uticaja u regionu, a drugi uspešnu revoluciju.

Za vreme vladavine Gadafija obrazovanje i zdravstvena zaštita bili su besplatni, a računi za struju nisu postojali u toj zemlji. Gadafi je dosta polagao na obrazovanje – kad je počeo da vlada, samo 25 odsto stanovnika bilo je pismeno, dok danas četvrtina građana ima fakultetsku diplomu.

Profimedia

Oni koji bi želeli da se školuju u inostranstvu dobijali bi od države po 2.300 dolara za smeštaj i prevoz.

Pročitajte još:

Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija, pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu, koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogućio nesmetano snabdevanje vodom, ali i porast gradske populacije. Ovaj vodovod je dobrim delom uništen tokom NATO bombardovanja.

Danas je Libija znatno drugačija zemlja nego u vreme Gadafija. Mnogi smatraju da su Libijci pre 10 godina prevarom „izgubili državnost”, jer u njoj sada živi veliki broj terorista i stranih službi, a država je vraćena nekoliko decenija unazad. Veliki broj stanovnika nema struju i osnovne namirnice, kao ni mogućnost da se leči.

Strane sile dominiraju na libijskoj teritoriji, a grupacija kojoj ovakvo stanje haosa najviše ide naruku su islamisti, koje štite Turci i šalju im novac i naoružanje. Državom vladaju bezakonje, nasilje i trgovina robljem.

Zasada je napravljen samo mali korak ka sprečavanju širenja haosa – izabrana je privremena vlada, koja će zemlju da pripremi za izbore u decembru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike