Nemačka objavila nova saznanja! Vakcinisani ne prenose zarazu

04.04.2021

11:53 >> 13:24

0

Zbog toga Nemačka planira popuštanje mera upravo za tu grupu ljudi

Nemačka objavila nova saznanja! Vakcinisani ne prenose zarazu
Copyright Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

Nemački epidemiološki institut “Robert Koh” objavio je da kod ljudi vakcinisanih protiv korona virusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravlja Jens Špan danas najavio ublažene mere za vakcinisane.

-Ko je u potpunosti vakcinisan on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svežim negativnim testom na korona virus – rekao je Špan u razgovoru za neđeljno izdanje dnevnika “Bild”.

Naime, epidemiološki institut “Robert Koh” je utvrdio da kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja korona virusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

Takođe, institut smatra da osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Nemački ministar zdravlja je rekao kako je izveštaj Institua poslat juče saveznim pokrajinama kako bi se što pre osobe koje su vakcinisane oslobodile obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisane osobe bi tako mogle da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje gde se zahteva aktuelni negativni test.

Špan je izjavio da bi te odluke mogle da budu sprovedene u delo sledećih nedelja.

 

U SVETU OBOLELO 129.9 MILIONA OD POČETKA PANDEMIJE

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix)

U svetu je registrovano više od 662.000 novozaraženih korona virusom, ukupno 129,9 miliona od početka pandemije, saopšteno je u najnovijem biltenu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ukupan broj preminulih povećan je za 24 sata od poslednjeg izveštaja SZO za još 11.300 i iznosi ukupno preko 2,83 miliona od početka pandemije.

U Evropi je evidentirano više od 37 odsto novoinficiranih u poslednja 24 sata odnosno preko 251.000, u severnoj i južnoj Americi 241.000, a u jugoistočnoj Aziji gotovo 102.000.

Pročitajte još

Pojedinačno po zemljama, najviše potvrđenih slučajeva od početka pandemije do sada je registrovano u SAD – 30,2 miliona, potom u Brazilu 12,84 miliona, u Indiji 12,3 miliona, u Francuskoj 4,6 miliona, u Rusiji 4,5 miliona, u Velikoj Britaniji 4,3 miliona, Italiji 3,6 miliona, Turskoj 3,4 miliona, Španiji 3,2 miliona, Nemačkoj 2,8 miliona, u Kolumbiji 2,417 miliona i u Poljskoj 2,415 miliona, navode iz SZO.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike