Iran se oglasio posle pregovora o nuklearnom naoružanju sa svetskim silama, već dogovoren sledeći sastanak

06.04.2021

18:01

0

Sporazumom iz 2015. godine je bilo predviđeno da ova zemlja, koja insistira na tome da nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe, ograniči osetljive

Iran se oglasio posle pregovora o nuklearnom naoružanju sa svetskim silama, već dogovoren sledeći sastanak
Copyright Tanjug/AP Photo/Fars News Agency, Mehdi Marizad, File

Iran i vodeće sile sveta, među kojima je i SAD, nastaviće razgovore o načinu oživljavanja sporazuma iz 2015. godine, koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio 2018. godine, rekao je danas šef iranskih pregovarača o nuklearnom sporazumu Abas Arakči za državnu televiziju.

– Razgovori u Beču su bili konstruktivni. Naš sledeći sastanak će se održati u petak – rekao je Arakči, a preneo Rojters.

On je takođe izjavio da Teheran neće prestati da obogaćuje uranijum za 20 odsto u zamenu za oslobađanje milijardu dolara iranskih sredstava koja su blokirana zbog sankcija SAD uvedenih toj azijskoj zemlji 2018. godini.

Pročitajte još

Sporazumom iz 2015. godine je bilo predviđeno da Iran, koji insistira na tome da nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe, ograniči “osetljive aktivnosti” i dozvoli povremene međunarodne inspekcije.

Potpisnice sporazuma iz 2015. godine sa Iranom bile su vodeće svetske sile – Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Rusija, dok SAD su se povukle iz sporazuma 2018. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike