Prošao inicijalni test: Helikopter koji je NASA poslala na Mars preživeo prvu noć u ekstremnim uslovima

06.04.2021

20:00 >> 19:39

0

Kada Ingenuity poleti, što bi moglo da se desi 11. aprila, to će biti prvi kontrolisani let nekog objekta sa Zemlje na drugoj planeti

Prošao inicijalni test: Helikopter koji je NASA poslala na Mars preživeo prvu noć u ekstremnim uslovima
Copyright NASA/JPL-Caltech/ASU

Helikopter “Ingenuity”, koji je na Mars sleteo sa roverom “Istrajnost”, izdržao je svoju prvu noć na Crvenoj planeti, što je veliki uspeh pred istorijski prvi let o kom se priča otkad je misija počela.

I rover i helikopter nalaze se u krateru Jezero, drevnom jezerskom koritu na Marsu, gde temperature mogu da padnu do -90 stepeni Celzijusa. To je dovoljno da se napravi ozbiljna šteta na električnim komponentama helikoptera.

Helikopter težak dva kilograma konačno se odvojio od rovera 3. aprila, za koji je bio prikačen pre nego što je on lansiran u julu prošle godine. Pre nego što se odvojio od svog nosača, “Ingenuity” je serijom planiranih pokretao pokušavao da se oslobodi ispod rovera, da bi se i on spustio na površinu Marsa.

Kada “Ingenuity” poleti, što bi moglo da se desi 11. aprila, to će biti prvi kontrolisani let nekog objekta sa Zemlje na drugoj planeti. U čast prvog takvog leta na Zemlji, “Ingenuity” nosi deo tkanine sa aviona braće Rajt.

Prva letelica koja je poslata na Mars bila je veliki izazov za inženjere koji su su je dizajnirali imajući u vidu nekoliko faktora. Trebalo je da bude dovoljno mala da može da stane ispod rovera ne ugrožavajući njegovu misiju da pronađe dokaze drevnog života na Marsu.

Osim toga, “Ingenuity” je morao da bude lagan kako bi mogao da leti kroz atmosferu Marsa, koja je sto puta ređa od Zemljine, a da u isto vreme ima dovoljno snage da se zagreje i preživi hladne marsovske noći. Zbog retke atmosfere uzletanje i uspon su znatno teži.

Rover je na Zemlji poslao fotografije helikoptera koji se na površinu Marsa fiksirao sa svoje četiri noge. Lopatice helikoptera biće oslobođene 7. aprila, a pre svega toga moraće da se proveri rad osnovnih funkcija koje će mu omogućiti samostalan let.

Pročitajte još

“Ingenuity” sada ima 31 dan da izvede pet probnih letova i on ima za cilj demonstriranje tehnologije, za razliku od rovera, koji tokom dve godone treba da istraži krater Jezero. Tokom prvog leta pokušaće da se podigne tri metra u visinu, a prilikom narednih testova proveravaće se koliku visinu može da dostigne i koliko dugo može da leti.

Za to vreme, “Istrajnost” će biti u blizini, praviti fotografije i video i audio zapise koje će slati na Zemlju, a koji će stizati sa nekoliko dana zakašnjenja. Kada se putovanje helikoptera završi, rover će se fokusirati na svoju osnovnu misiju i počeće sa proučavanjem kamenja i prikupljanjem uzoraka koji će se vratiti na Zemlju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike