Nemilosrdno kažnjen zbog kršenja policijskog časa: Muškarac preminuo nakon što je nateran da uradi 300 čučnjeva

07.04.2021

07:00 >> 07:02

0

Izašao je samo kako bi kupio vodu, ali organe reda koji su patrolirali to nije interesovalo

Nemilosrdno kažnjen zbog kršenja policijskog časa: Muškarac preminuo nakon što je nateran da uradi 300 čučnjeva
Copyright Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Filipinac koji je uhvaćen dok je kršio ograničenja donesena radi sprečavanja širenja koronavirusa umro je nakon što ga je policija kaznila nesvakidašnjom kaznom. Policajci koji su ga zaustavili tražili su od njega da uradi 300 čučnjeva i narednog dana on je preminuo. Ova vest odjeknula je posebno zbog toga što su se u ovoj zemlji mnogi žalili da je policija okrutna prilikom kažnjavanja onih koji prekrše pravila karantina.

Daren Manaog Penaredondo zaustavljen je u gradu General Trijas, na ostrvu Luzon, dok je pokušavao da kupi vodu u vreme policijskog časa.

Prema tvrdnjama članova njegove porodice, muškarac je tada odveden na obližnji trg, gde je sa ostalim prestupnicima morao da uradi 100 čučnjeva. Policajci su im navodno rekli da će svi morati da urade još ponavljanja ukoliko ne budu bili sinhronizovani.

Tako je Penaredondu naređeno da uradi 300 čučnjeva, što je jedva izvršio i posle čega je bio fizički iscrpljen. Uz pomoć drugog prestupnika koji je bio u grupi sa njim uspeo je da se dotetura kući.

Kada ga je ugledala, njegova devojka je prvo mislila da je pretučen. Ona je lokalnim medijima ispričala da se Penaredondo sutradan žalio na jake bolove u kolenima i butinama i da nije mogao da hoda, zbog čega je puzao po podu kako bi mogao da se kreće. Nekoliko sati kasnije imao je iznenadni napad i srušio se. Sused koji je bio stručan uspeo je nakratko da ga vrati u život, ali je on ubrzo posle toga preminuo.

Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Gradonačelnik grada naredio je nadležnima da istraže ovaj sluča, opisujući navedenu kaznu kao “mučenje”.

Lokalni šef policije izjavio je za medije da bi oni koji se uhvate da krše policijski čas trebalo samo da budu iskritikovani, kao i da fizička kazna nije dozvoljena i da se takvi slučajevi neće tolerisati.

Ovo nije prvi put da se filipinska policija optužuje za neljudsko ponašanje kada su u pitanju prestupnici koji krše pravila uvedena zbog kovida 19. Čuvar ljudskih prava (Human Rights Watch) objavio je prošlog meseca izveštaj u kom se navodi da su policija i lokalne vlasti prekršioce policijskog časa stavljali u pseće kaveze i primoravali ih da sede na suncu.

Pročitajte još

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte upozorio je prošle nedelje da bi oni koji budu kršili mere javnog zdravlja mogli da budu upucani. Šef nacionalne policije kasnije je pokušao da opravda Dutertea, rekavši da on samo hoće da dočara ozbiljnost zdravstvene krize i istakao da policija neće pucati ni na koga.

Filipini su do sada imali 803.000 zaraženih, dok je od koronavirusa od početka pandemije u ovoj zemlji umrlo 13.435 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike