Belfast ne spava! Novi neredi i divljaštvo na ulicama (FOTO, VIDEO)

09.04.2021

05:42 >> 07:36

0

Na policajce su bačani Molotovljevi kokteli i pirotehnička sredstva

Belfast ne spava! Novi neredi i divljaštvo na ulicama (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/(AP Photo/Peter Morrison)

Grupa mladih ljudi sinoć je napala policiju Molotovljevim koktelima i kamenjem u irskom nacionalističkom naselju u Belfastu, izjavio je Rojtersov foto-reporter, i dodao da se grupa razbežala.

Napad se desio veče nakon što su se sukobili irski nacionalisti i lokalni probritanski lojalisti, što su osudili britanski i irski vladini zvaničnici i lokalni politički lideri.

U sredu uveče, tri automobila su ukradena i zapaljena u Njutaunebeju, na periferiji Belfasta, preneo je AP.

Na policajce su bačani Molotovljevi kokteli i pirotehnička sredstva.

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u probritanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Inače, nešto ranije, u prošli petak, povređeno je 27 policajaca, a osam osoba je uhapšeno tokom nereda u Belfastu i Londonderiju.

STEJT DEPARTMENT SE OGLASIO

Američki Stejt department je u četvrtak saopštio da neredi koji su se odigrali u Severnoj Irskoj na Veliki petak, 2. aprila, ne bi trebalo da postanu posledica Bregzita, nakon više od nedelju dana nasilja delimično podstaknutog od probritanskih unionista nakon post-Bregzit prepreka koje su se pojavile, javio je Rojters.

Posledica Bregzita

Britanski ekonomski razlaz od Evropske unije krajem 2020. godine je uzdrmao krhki politički balans u Severnoj Irskoj, delu Britanije čiji se deo stanovništva smatra Britancima, a deo Ircima.

Novi trgovinski sporazum Britanije i Unije uveo je carinske i granične provere dela robe koja putuje između Severne Irske i ostataka Britanije. Sporazum je postignut da bi se izbegle provere i punktovi između Severne Irske i Irske, koja je članica EU, jer je otvorena granica sa Irskom doprinela tome da se učvrsti mirovni proces zasnovan na sporazumu postignutom na Veliki petak 1998.

Demokratska unionistička stranka, koja upravlja Severnom Irskom zajedno sa irskom nacionalističkom partijom Šin Fejn, pozvala je da se odbaci Bregzit. Unionisti su besni i zbog odluke policije da se krivično ne gone političari Šin Fejna koji su, u junu prošle godine, prisustvovali sahrani bivšeg komandanta Irske republikanske armije (IRA). Sahrani Bobija Storija prisustvovao je veliki broj građana, uprkos pravilima i zabrani većih okupljanja za vreme pandemije koronavirusa.

Glavne unionističke partije tražile su ostavku šefa policije Severne Irske zbog kontroverze, navodeći da je izgubio poverenje zajednice. Mark Lindzi, predsednik Policijske federacije Severne Irske, izjavio je da se politička atmosfera koristi kao izgovor za nasilije koje orkestriraju zabranjene paravojne grupe.

U Severnoj Irskoj takođe jača interes za povratak u članstvo EU, što bi njima bilo znato lakše jer bi ujedinjenjem s Dablinom automatski postali članica i preuzeli evro. Upravo je porast takvog raspoloženja uticao na unionističke pokrete da najave kako smatraju da više nisu u obavezi da se pridržavaju sporazuma postignutog na Veliki petak kojim je 1998. prekinuto nasilje, što je vrlo opasno stajalište.

Pročitajte još

Proevropska strana u Belfastu ima u rukama snažan argument, jer dosad nisu imali referendum na kojem bi pitanje glasilo: Da li ste za ujedinjenje s Republikom Irskom? A to bi London teško mogao da zabrani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike