Zanimljivosti iz biografije princa Filipa: Dočekao Tita u Londonu, prisustvovao i njegovoj sahrani (VIDEO)

09.04.2021

15:06

0

Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija

Zanimljivosti iz biografije princa Filipa: Dočekao Tita u Londonu, prisustvovao i njegovoj sahrani (VIDEO)
Copyright AP Photo

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug kraljice Elizabete II, preminuo je, a tokom dugog života imao je prilike i da ugosti, ali i da isprati na večni počinak nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita.

Tito je 1953. godine posetio London, a na početku njegove petodnevne posete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Iden.

Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija.

Smrt Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFR Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, 4. maja 1980. godine bio je jedan od najprelomnijih trenutaka u istoriji Jugoslavije. Mnogi istoričari ovaj događaj smatraju za početak raspada Jugoslavije. Njegova sahrana održana je 8. maja 1980. godine.

Pročitajte još:

Prisustvovalo joj je 209 delegacija iz 128 zemalja sveta i zvanično je najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji. Među njima je bio i princ Filip. Tito je sahranjen u bivšoj zimskoj bašti svoje rezidencije, u “Kući cveća” i njegov grob je posetilo više od 17 miliona ljudi.

Spektakulrani doček u Beogradu

Godine 1963. kraljevski par je bio u gostima kod Josipa Broza Tita 1972, kada je predsednik tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) za njih priredio spektakularni doček.

U sklopu manifestacije organizovane povodom dolaska kraljevskog para u Beograd bio je i obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku, čemu svedoče snimci napravljeni tokom šetnje delegacije Ujedinjenog kraljevstva parkom gde se nalazi čuveno spomen-obeležje.

To je, inače, bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

Inače, par je tada u Beogradu proveo dva dana, a zatim u slopu ture po Jugoslaviji posetio i Dubrovnik i Zagreb. Tokom boravka u glavnom gradu SFRJ princ Filip je odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvezde, najvišim odlikovanjem tadašnje SFRJ koju je ustanovio Tito.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike