NATO gomila vojsku u blizini ruske granice, Zaharova proziva CNN: Razumemo da nemate vremena da proveravate istinitost vesti...

13.04.2021

13:43 >> 13:47

0

Napetu situaciju komentarisao je i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov

NATO gomila vojsku u blizini ruske granice, Zaharova proziva CNN: Razumemo da nemate vremena da proveravate istinitost vesti...
Copyright Marija Zaharova/Foto: Profimedia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je američku TV mrežu CNN da koristi trikove za širenje dezinformacije o navodnim priprema Rusije za rat protiv Ukrajine.

Zaharova je ukazala da je CNN koristio snimke ukrajinskih tenkovskih jedinica tvrdeći da su deo ruske armije.

– Dragi CNN i tvoje simpatično osoblje. Razumemo da nemate vremena da proveravate istinitost vesti zasnovanu na činjenicama. Toliko ste se zaglibili u ideološku borbu, zagledani u trijumf liberalizma, da ukrajinske tenkove, na ukrajinskoj železničkoj stanici, na kojoj stoje ukrajinski vagoni, nazivate ruskim pripremama za rat. To je neprimereno – poručila je Zaharova, prenosi TASS.

Napetu situaciju komentarisao je i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, koji je na konferenciji za novinare rekao da će Rusija učiniti sve da garantuje svoju bezbednost i bezbednost svojih građana u slučaju pogoršanja stanja u Ukrajini, a da će odgovornost snositi Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji.

Tanjug/AP Photo

– Ako dođe do bilo kakve eskalacije, mi ćemo naravno učiniti sve da osiguramo sopstvenu bezbednost i bezbednost naših građana ma gde se oni nalazili. Međutim, Kijev i njegovi pokrovitelji na Zapadu snosiće punu odgovornost za posledice takve eskalacije – istakao je Rjabkov, prenosi TASS.

Zamenik šefa ruske diplomatije dodao je da SAD i NATO povećavaju obim vojne pomoći Ukrajini, namerno je pretvarajući u bure baruta.

– U Ukrajini već duži niz godina traju obuke u kojima učestvuju na desetine i stotine savetnika i instruktora koji rade na raznim ispitivanjima, dok se stvaraju objekti koji imaju direktan negativan uticaj na našu bezbednost, aktivnosti obrazovanja i obuke su pojačane, uspostavljena je mreža biolaboratorija i operativni rad je, u najmanju ruku, za nas zabrinjavajuć – rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, kombinacija ovih faktora predstavlja ozbiljan izazov za bezbednost Rusije. Zapadne zemlje u poslednje vreme su više puta izrazile zabrinutost zbog izjava najviše ukrajinske vojne komande u vezi s navodnim nagomilavanjem snaga Rusije duž granice s Ukrajinom.

Pixabay

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je primetio da kretanje ruskih trupa unutar njihove zemlje ne bi trebalo da izaziva zabrinutost u drugim državama. Peskov je podvukao da ti pokreti ni na koji način ne prete nijednoj državi. Takođe je rekao da je sukob u Donbasu, na istoku Ukrajine, isključivo unutrašnja stvar te zemlje, dodajući da ruske trupe nikada nisu učestvovale u njemu.

Situacija u Donbasu se pogoršala krajem februara, razmene vatre registruju se gotovo svakodnevno, posebno uz upotrebu minobacača i bacača granata. Učesnice u sukobu međusobno se optužuju za pogoršanje situacije, navodi TASS.

NATO se mota oko ruske granice

NATO koncentriše 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike u blizini ruskih granica, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Sveukupno, “blizu ruskih granica biće koncentrisano 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući strateške avione”, rekao je on.

Profimedia

Šojgu je istakao da Rusija preduzima korake da odgovori na preteću vojnu aktivnost NATO, a velike vežbe kombinovanih oružanih snaga i vazdušno-desantne snage, pokazale su da su trupe spremne da osiguraju nacionalnu bezbednost.

– Preduzeli smo relevantne mere kako bismo delovali na preteću vojnu aktivnost Alijanse – naveo je ruski ministar odbrane.

Šojgu je rekao da je u okviru kontrolnih događaja i obuka u zimskom obrazovnom periodu izvršena nenajavljena inspekcija borbene gotovosti trupa zapadnog i južnog vojnog okruga.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, dve armije i tri velike jedinice vazduhoplovnih snaga uspešno su raspoređene na zapadne granice Rusije i područja obuke i borbene prakse.

– Trupe su pokazale punu spremnost i sposobnost za vođenje operacija radi osiguranja vojne bezbednosti zemlje. Trenutno su ove jedinice uključene u vežbe – naglasio je Šojgu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike