Istorijski zakon: Amerika na korak od legalizacije kanabisa, čeka se odluka Senata

08.12.2020

07:00 >> 08:10

0

Da bi postao pravosnažan, zakon treba da usvoji i Senat, te da ga potpiše predsednik

Istorijski zakon: Amerika na korak od legalizacije kanabisa, čeka se odluka Senata
Copyright Profimedia

Predstavnički dom američkog kongresa prvi put je doneo zakon o dekriminalizaciji kanabisa na nacionalnom nivou, a novi zakon poziva na uklanjanje kanabisa sa liste supstanci pod federalnom kontrolom i brisanje određenih saveznih krivičnih odredbi.

Takođe, zakon podržava nova ulaganja u zajednice na koje je negativno uticao višedecenijski “rat protiv droge”. Međutim, mala je verovatnoća da će zakon biti prihvaćen u Senatu pod kontrolom republikanaca.

228 glasova za i 164 protiv

Akt je izglasan u petak kasno uveče, sa 228 glasova za i 164 protiv, a za usvajanje je glasalo i petoro republikanaca i jedan nezavisni poslanik. Ukoliko i Senat usvoji ovaj zakon, došlo bi do usklađivanja zakonodavstava država i saveznog pravosuđa u politici prema drogama u SAD.

Da bi postao pravosnažan, zakon treba da usvoji i Senat, te da ga potpiše predsednik.

Prema saveznom dokumentu, definisano je da kanabis nema medicinsku vrednost i da ima visok potencijal za zloupotrebu – ali je sve više država koje su donele sopstvene zakone o legalizaciji i dekriminalizaciji kanabisa.

U 38 država dozvoljena upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Svaki treći Amerikanac trenutno živi u državama u kojima je kanabis dozvoljen za odrasle, uprkos saveznoj zabrani. Petnaest država i distrikt Kolumbija doneli su mere ili inicijative koje omogućavaju rekreativnu upotrebu kanabisa starijima od 21 godine.

U 38 država dozvoljena je upotreba kanabisa u medicinske svrhe. Prošlog meseca glasači u tri države – Arizoni, Montani i Nju Džersiju – velikom većinom su odobrili mere za legalizaciju rekreativne upotrebe kanabisa.

Pročitajte još: 10 stvari koje verovatno niste znali o Severnoj Koreji

Glasači u Misisipiju podržali su legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa.

Južna Dakota, tradicionalno konzervativna država, ušla je u istoriju kada su tamošnji glasači istovremeno podržavali inicijative za medicinsku i rekreativnu upotrebu droge.

Podrška saveznoj legalizaciji kanabisa sada je na vrhuncu, a Galupova anketa sprovedena prošlog meseca, pokazuje da legalizaciju podržava više od dve trećine odraslih Amerikanaca.

Šta zakon predviđa?

Zakon predviđa mere za brisanje savezne kaznene evidencije optuženih ili osuđenih za nenasilna krivična dela povezana s kanabisom i omogućavanje vlasnicima firmi koji posluju s kanabisom lakši pristup grantovima ili zajmovima.

Takođe, predviđeno je oporezivanje maloprodaje kanabisa i stvaranje poverilačkog fonda za reinvestiranje u obuku za posao i druge inicijative za crnačke zajednice oštećene ratom protiv droge.

Profimedia

– Ne žurimo sa legalizacijom marihuane. Američki narod je to već učinio – rekao je demokrata Erl Blumenauer iz Oregona, koji je jedan od pokretača usvajanja ovakvog zakona.

– Ovde smo jer Kongres nije uspeo da se izbori sa katastrofalnim ratom protiv droge i uradi svoj deo za više od 50 miliona redovnih korisnika marihuane u svakom od vaših okruga.

Nacrt zakona sastavljen je u koordinaciji sa nekoliko zagovornika legalizacije kanabisa.

Pročitajte još: Novi Zeland prihvatio eutanaziju smrtno bolesnih, legalizacija marihuane odbijena

Kakve su rekacije?

Nekoliko republikanskih predstavnika je upozorilo da zakon ima zabrinjavajuće implikacije koje bi mogle biti potencijalno štetne za američku omladinu.

Greg Marfi iz Severne Karoline je rekao da je droga “jedna od najzloupotrebljavanijih supstanci na planeti”.

Drugi su glasanje nazvali “gubljenjem vremena”, komentarišući da je trebalo baviti se pitanjima u vezi sa Kovidom.

Zagovornici reforme zakonodavstva vezanog za kanabisa, međutim, smatraju da je glasanje “istorijsko” i “davno zakasnelo”.

Glasanje je održano u trenutku kada je Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) najavila da će obustaviti nasumično testiranje igrača na upotrebu kanabisa u sezoni 2020-21.

Šta je sledeće?

Novoizabrani predsednik Džo Bajden izrazio je želju da ukine saveznu zabranu dekriminalizacijom, ali ni republikansko rukovodstvo Senata, ni trenutni predsednik Donald Tramp nisu nagovestili da će glasati za usvajanje akta. Ako republikanci pobede na jednom ili oba izbora za drugi krug Senata u Džordžiji sledećeg meseca, stranka će zadržati većinu u gornjem domu američkog parlamenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike