Detalji sahrane princa Filipa: Kraljica će biti izolovana od ostalih, Hari trenutno u karantinu, a Megan „nije mogla da putuje"

14.04.2021

15:00 >> 15:25

0

Vlasti su najavile da će svi koji budu prisustvovali sprovodu morati da nose maske u zatvorenom prostoru i da poštuju fizičko rastojanje od dva metra

Detalji sahrane princa Filipa: Kraljica će biti izolovana od ostalih, Hari trenutno u karantinu, a Megan „nije mogla da putuje"
Copyright Profimedia

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II, koji je preminuo prošlog petka (9. aprila), biće sahranjen u subotu uz najveće vojne počasti, a više detalja o njegovoj sahrani biće poznato sutra.

Pretpostavlja se da će kraljica nositi masku i da će sedeti odvojeno od ostatka porodice kako bi stroge epidemiološke mere, koje su na snazi u Velikoj Britaniji, bile ispoštovane.

Vlasti su najavile da će svi koji budu prisustvovali sahrani morati da nose maske u zatvorenom prostoru i da poštuju fizičko rastojanje od dva metra.

Članovi najuže porodice sedeće podeljeni po domaćinstvima iz kojih dolaze, a portparol Bakingemske palate rekao je za medije da će se tokom službe poštovati sve epidemiološke mere. Opelo će biti održano u subotu u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru, a ostali detalji biće saopšteni sutra.

Prema pisanju britanskih medija, jedini ko bi mogao da sedi pored kraljice je lični sekretar preminulog vojvode Arči Miler-Bekvel. On će biti jedna od 30 osoba kojima je dozvoljeno da prisustvuju opelu.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE

Iako je posle smrti princa Filipa kraljica trebalo da bude osam dana u žalosti, juče je ipak bila domaćin ceremonije odlaska u penziju prvog čoveka dvorske službe, koji rukovodi poslovima kraljevske porodice i dvora i tradicionalno nosi plemićku titulu grofa do odlaska u penziju, kada postaje lord Čemberlen. Penzionisani lord bio je na najvišoj oficirskoj poziciji u kraljičinom domaćinstvu, a zadužen je i za organizaciju prinčeve sahrane, odnosno sprovođenje operacije poznate kao „Četvrti most”.

Princ Hari u karantinu

Princ Hari je prošlog vikenda stigao u Veliku Britaniju kako bi u subotu mogao da prisustvuje sahrani svog dede. Ovo je prvi put da se vratio u svoju domovinu otkako su se on i njegova supruga Megan Markl u martu prošle godine povukli sa kraljevskih dužnosti.

Kao i svi ostali koji dolaze iz inostranstva, princ Hari mora da ispoštuje pravila o putovanju tokom pandemije, koja važe u Velikoj Britaniji. Oni koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo moraju da urade test koji treba da bude negativan i star najviše 78 sati, da popune obrazac u kom će dati informacije o mestu boravka, da budu u karantinu 10 dana, kao i da se testiraju još dva puta – drugog i osmog dana boravka.

Ipak, postoje izuzeci od ovih pravila. Ako doputujete iz pojedinih područja, ne morate u karantin i nije obavezno da se ponovo testirate.

Profimedia

Princ Hari tako neće morati da bude u karantinu u hotelu, pošto SAD trenutno nisu na spisku „crvenih zemalja” po proceni vlade Velike Britanije. Vojvoda od Saseksa trenutno je u svom domu u Frogmor Kotidžu u Vindzoru, gde se, prema rečima njegovog portparola, pridržava svih propisa.

Smernice za održavanje sahrane u Engleskoj tokom lokdauna kažu da ožalošćeni koji su došli iz inostranstva mogu da napuste mesto u kom provode karantin u „ograničenim okolnostima“. To uključuje i „prisustvo sahrani člana domaćinstva, člana uže porodice ili prijatelja“. Ipak, u svim drugim prilikama moraju da se izoluju i socijalno distanciraju. Hari karantin može da napusti posle pet dana, a ne posle 10 ako mu test bude negativan.

Megan Markl neće prisustvovati sahrani

Princ Filip je u Veliku Britaniju došao bez supruge, koja je ostala u njihovom domu u Montesitu u Kaliforniji.

Bakingemska palata izdala je saopštenje da ona neće prisustvovati sahrani jer ju je „lekar savetovao da ne putuje” pošto je u šestom mesecu trudnoće, dok mediji pišu da je odlučila da ne dođe jer „ne želi da bude u centru pažnje na sahrani”.

Megan Markl i princ Hari Profimedia

Njeni prijatelji kažu da su ona i pokojni princ Filip imali poseban odnos, ali da je zbog aktuelne situacije posle intervjua kod Opre Vinfri, koji je emitovan pre nešto više od mesec, odlučila da se ne pridruži ostatku porodice.

Markl je navodno rekla da je spremna da oprosti kraljevskoj porodici uprkos navodima koje je iznela kod Opre u intervjuu, da je porodica bila rasistički nastrojena prema njenom sinu Arčiju i da su ignorisali njene mentalne probleme.

Pročitajte još

Iako i dalje postoji mogućnost da se Megan predomisli i pridruži se Hariju na sahrani, prema rečima njenog prijatelja, njena majka je nepopustljiva i ne dozvoljava joj da se izlaže riziku.

Megan je rekla da to neće promeniti njen odnos sa kraljicom i da kraljica razume njeno odsustvo, kao i da bi želela da ostane bezbedna i da bude zdrava zbog svoje bebe – rekao je njen prijatelj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike