Još jedni izbori u Siriji usred rata: Uprkos sukobu i krizi, Asad glavni favorit

18.04.2021

12:03 >> 12:14

0

Posle deset godina rata, sirijska vlada kontroliše većinu velikih populacionih centara u zemlji

Još jedni izbori u Siriji usred rata: Uprkos sukobu i krizi, Asad glavni favorit
Copyright Syrian Presidency Facebook page via AP

U Siriji treba da se održe predsednički izbori sledećeg meseca, a mnogi ocenjuju da je ovo potez koji će zadržati moć predsednika Bašara Al Asada. Očekuje se da se Asad neće suočiti sa ozbiljnim protivljenjem uprkos kontinuiranom sukobu i rastućoj ekonomskoj krizi.

Posle deset godina rata, sirijska vlada kontroliše većinu velikih populacionih centara u zemlji, piše BBC. Izbori za predsednika održaće se 26. maja, rekla je predsednica parlamenta Hamouda Sabag. Budući kandidati za izbore moći će da se prijave od ponedeljka, dok će Sirijci u inostranstvu moći da glasaju u ambasadama 20. maja.

Ilustracija, Profimedia

To su drugi predsednički izbori koji će se održati tokom građanskog rata. Na prethodnim izborima 2014. godine – koje su protivnici u Siriji, kao i SAD i EU odbacili kao nedemokratske i nelegitimne – Asad je osvojio 92% glasova.

Glasanje 2014. godine bilo je takođe prvi put u poslednjih nekoliko decenija da je nekom drugom, osim članu porodice Asad, dozvoljeno da se kandiduje za predsednika u Siriji. Ali druga dva kandidata nisu bila široko poznata i nisu dobila mnogo publiciteta.

“Jedini preživeli”

Na poslednjim predsedničkim izborima 2014. godine nije se sumnjalo u rezultat, ali u budućnost predsednika Asada jeste. Tada je još uvek bilo moguće da on može biti poražen i zbačen sa vlasti. Ipak, ruska vojna intervencija godinu dana kasnije bila je presudna u njegovu korist.

Mnogi gradovi sada su pod njegovom kontrolom, a on se pokazao kao “jedini preživeli”, ali ne treba zaboraviti, da dosta zavidi od ruske i iranske podrške.

Ekonomija je u očajnom stanju, što je izazvalo nove nemire u nekoliko regiona. Ali do sada nije pokrenut nijedan alternativni politički proces koji bi zamenio trenutnu strukturu moći i izložio njegovu vladavinu ozbiljnom riziku.

Sirija – zemlja u kojoj rat stanuje već deceniju

Prošlo je tačno deset godina od početka rata u Siriji, a da se o zvaničnom miru još ništa ne zna i pored sve ređih borbi na toj teritoriji. Mirni ustanak protiv predsednika Sirije pre deceniju pretvorio se u građanski rat.

Pročitajte još:

U sukobu je stradalo više od 380.000 ljudi, gradovi su opustošeni i sravnjeni sa zemljom, poput Alepa, a mnoge porodice našle su mir i sigurnost van svoje domovine. Najmoćnije države posmatrale su ove događaje sa velikom pažnjom, a gotovo da nema velike sile koja se nije umešala u ovaj krvavi rat.

Pro-sirijske snage su sada zauzele velike delove zemlje i uspostavljen je krhki prekid vatre između vlade i pobunjenika u poslednjoj provinciji pod kontrolom pobunjenika Idlibu na severozapadu. Zemlja se takođe našla u dubokoj ekonomskoj krizi zbog koje su cene hrane skočile.

Prošlog meseca specijalni izaslanik UN-a u Siriji rekao je BBC-u da je video šansu za konačan prekid vatre širom zemlje, jer se linije fronta više nisu pomerale.

Pozvao je sve zaraćene strane da pristupe korak po korak za izgradnju poverenja i postizanje pregovaračkog rešenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike