Bajden će verovatno priznati da je bilo genocida nad Jermenima! Kako li će Turska reagovati?(VIDEO)

22.04.2021

06:32

0

Uzimajući u obzir važnost odnosa između Turske i SAD, moguće je da se Bajden u poslednji čas predomisli

Bajden će verovatno priznati da je bilo genocida nad Jermenima! Kako li će Turska reagovati?(VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Američki predsednik Džo Bajden će formalno kao čin genocida priznati masakr nad Jermenima, za koji je odgovorno Otomansko carstvo tokom Prvog svetskog rata, rekli su izvori u sredu, što će da razbesni Tursku i izazove dodatne trzavice sa SAD, preneo je Rojters.

Bajden će najverovatnije da upotrebiti reč “genocid”, kao deo izjave 24. aprila kada se održava godišnja komemoracija za žrtve iz celog sveta.

Potez se vidi uglavnom kao simboličan, ali će značiti promenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rečnika iz Bele kuće i dolazi u vreme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Izvor Rojtersa je skrenuo pažnju da, uzimajući u obzir važnost odnosa između Turske i SAD, moguće je da se Bajden u poslednji čas predomisli.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je u sredu rekla da će predsednička rezidencija verovatno imati više da kaže po ovom pitanju u subotu, ali nije želela da da više detalja.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina “genocid” i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

Pročitajte još

Prema procenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je jermenskog porekla.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2017. ocenio masakr Jermena iz 1915. kao jedan od najgorih masovnih zločina 20. veka. Iako on tada nije izgovorio reč genocid Turska je besno reagovala i osudila “dezinformacije” i “pogrešne definicije” američkog predsednika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike