Svetski lideri na klimatskom samitu ređali obećanja: Na virtuelnom sastanku došlo do problema, pokušali da sabotiraju Putina?

22.04.2021

16:00 >> 15:25

0

Kada je francuski predsednik trebalo da govori, prevodioca nije bilo, pa su pre vremena uključili ruskog lidera, kojeg prethodno nisu obavestili o tome

Svetski lideri na klimatskom samitu ređali obećanja: Na virtuelnom sastanku došlo do problema, pokušali da sabotiraju Putina?
Copyright Tanjug/Lee Jin-wook/Yonhap via AP

Sjedinjene Američke Države danas su, na Dan planete Zemlje, virtuelno “ugostile” 40 svetskih lidera na samitu u Beloj kući kako bi razgovarali o klimatskim promenama. Zvaničnici su uoči sastanka apelovali na države koje zaostaju u rešavanju klimatskih problema da se više angažuju, a samit su otvorili predsednik SAD Džo Bjaden i potpredsednica Kamala Haris.

– Svi dolazimo sa različitih mesta, ali imamo zajednički problem. Nismo se sastali sada samo kako bismo očuvali našu planetu, nego i kako bismo za sve nas obezbedili bolju budućnost – rekla je Harisova.

Sa druge strane, Bajden je obećao da će Sjedinjene Američke Države prepoloviti emisiju ugljen-dioksida do 2030. godine.

– Cena koju plaćamo zbog neaktivnosti je sve veća. SAD ne čekaju. Odlučili smo da delamo. Usmeravajući ljude SAD imaju za cilj da smanje emisiju gasova staklene bašte na pola do kraja ove decenije. Ovo je odlučujuća decenija. Koraci koje naše države budu preduzele između sadašnjeg trenutka i sastanka u Glazgovu odrediće naš uspeh – izjavio je Bajden.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Klimatski samit Ujedinjenih nacija zakazan je za početak novembra ove godine.

– Ovo je trenutak izuzetnih mogućnosti – zaključio je Bajden.

Nakon predsednika SAD, govorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutjerez, koji je pohvalio Bajdena zbog reči kojima je otvorio samit.

Nakon toga on je pozvao lidere da u svojim zemljama smanje korišćenje uglja i da okončaju “rat sa prirodom”.

– Na ivici smo ambisa i zato moramo biti sigurni da će sledeći korak koji napravimo biti u pravom pravcu – zaključio je on.

Si Đinping: Kina želi da sarađuje čak i sa SAD

Kineski predsednik Si Đinping ponovio je obećanja da će Kina do 2060. preći na održive izvore energije i da će se do tada osloboditi ugljena.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

– Moramo se posvetiti harmoniji između čoveka i prirode. Kina želi da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, pa i sa Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je Si Đinping.

Narendra Modi: Indija je mnogo učinila

Premijer Indije Narendra Modi istakao je da su klimatske promene već realnost za milione ljudi i da zahtevaju “konkretnu akciju”.

– Čovečanstvo se sada bori sa globalnom pandemijom i to je pravovremeni podsetnik na to da velika pretnja od klimatskih promena nije nestala – rekao je on i istakao da je njegova zemlja postigla veliki napredak razvojem obnovljivih izvora energije, pošumljavanjem i drugim koracima koje je preduzela.

Modi je naglasio da je Indija ima 6o odsto manji nivo emisije ugljen-dioksida po glavi stanovnika i da je za to zaslužan stil života koji vode njeni građani, a koji se i dalje “drži tradicionalnih praksi”, što “pokazuje koliko je važna promena načina života” u borbi protiv klimatskih promena.

Boris Džonson: Možemo da gradimo bolje

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson prvo se zahvalio Bajdenu na tome što su se SAD vratile u prve redove borbe protiv klimatskih promena, obećavši da će njegova zemlja pokušati da uradi isto što i Amerika.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

– Možemo to uraditi svi zajedno širom sveta. Možemo da gradimo bolje, gradeći zelenije – izjavio je Džonson.

Angela Merkel: Nemačka je udvostručila finansiranje globalne borbe protiv klimatskih promena

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je klimatsku borbu “herkulovskim zadatkom”, ističući da su i Nemačka i Evropska unija usmerene ka cilju da znatno smanje emisije ugljen-dioksida do 2050.

Pažnju koju je Nemačka posvetila ovom cilju ona je nazvala “pravim smerom”, istakavši da njena zemlja investira i u obnovljivu energiju i u smanjenje korišćenja ugljena.

Tanjug/Kay Nietfeld/AP via Pool

– Nemačka je udvostručila finansiranje globalne borbe protiv klimatskih promena i nastaviće da pruža svoju podršku tom cilju kad god je moguće – rekla je Merkelova.

Problem sa Francuskom i sabotiranje Putina

Nakon Angele Merkel trebalo je da priča francuski predsednik Emanuel Makron, ali kada je počeo da govori, shvatili su da prevodilac nije tu. Zbog toga je on naglo prekinut i moderatori su neko vreme pokušavali da pređu na predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kada je prikazan na ekranu, Putin je nekoliko trenutaka sedeo u tišini, nesvestan da je njegov red da govori.

Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

– Nije tajna da uslovi koji su doprineli globalnom zagrevanju sežu daleko u prošlost. Ali kakva sveobuhvatna rešenja možemo videti danas? Nije dovoljno baviti se novim emisijama, nego je važno naći način i da se apsorbuje ugljen-dioksid koji je već u atmosferi – rekao je Putin, rekavši da Rusija taj zadatak izvršava održavajući jak ekosistem.

Tek nakon njega govorio je Emanuel Makron, ovog puta sa spremnim prevodiocem.

Pročitajte još

– Treba brže da razvijamo inovacije i tehnologije koje bi bile od pomoći – rekao je Makron, koji je sebe označio kao ključnog igrača u globalnoj klimatskoj borbi.

Osim navedenih lidera, na samitu su pričali i japanski premijer Jošihide Suga, premijer Kanade Džastin Trido, premijerka Bangladeša Šeik Hasina Vazed, južnokorejski predsednik Mun Džein, kao i lideri Južne Afrike, Indonezije, Italije, Maršalskih ostrva, Brazila, Butana i drugih zemalja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike