Kakva je to Evropska unija kojoj Mađarska i Poljska blokiraju usvajanje budžeta

09.12.2020

21:00 >> 11:57

0

Sredinom prošlog meseca na sastanku predstavnika zemalja članica Unije, desne vlade Mađarske i Poljske uložile su veto na takozvani paket za oporavak

Kakva je to Evropska unija kojoj Mađarska i Poljska blokiraju usvajanje budžeta
Copyright Profimedia

Izgledi da će Mađarska i Poljska ostati pri stavu da ne odustaju od stavljanja veta na budžet Evropske unije i fonda za oporavak od koronavirusa sada su sve veći, a u prilog tome govori i jučerašnja izjava mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji je nakon sastanka sa svojim poljskim kolegom tu informaciju potvrdio.

“Paket” od 750 milijardi evra za oporavak od pandemije

Budžet od 1.800 milijardi evra, za period od 2021. do 2027. godine, su nedelju dana pre ulaganja veta i posle više meseci teških pregovora, dogovorili predstavnici EU i Evropskog parlamenta. Usvajanje budžeta, koji uključuje “paket” od 750 milijardi evra za oporavak od pandemije, zahteva saglasnost svih članica Unije.

– Potvrdili smo da stojimo jedni uz druge – rekao je Sijarto. Nećemo davati prostora bilo kakvim naporima koji imaju za cilj prekid ove saradnje – istakao je on.

Podsetimo, sredinom prošlog meseca na sastanku predstavnika zemalja članica Unije, desne vlade Mađarske i Poljske uložile su veto na takozvani “paket” za oporavak, da bi sprečile uspostavljanje novog mehanizma.

Pročitajte još: Evropska unija: Potezi Turske u istočnom Mediteranu za žaljenje

Državni sekretar Vlade Mađarske Zoltan Kovač istog dana potvrdio je tu vest.

– Mađarska je, kao što je premijer Viktor Orban upozorio, uložila veto na budžet, jer ne možemo da podržimo projekat u njegovom sadašnjem obliku koji povezuje ocenjivanje vladavine prava sa odlukama o budžetu. To je suprotno zaključcima julskog samita – naveo je Kovač.

Nekoliko evropskih diplomata upozorilo je da blokada preti da otvori “ozbiljnu političku krizu” unutar Unije.

Iza priče o budžetu se krije politički momenat

Dušan Janjić, politički analitičar, kaže za 24sedam da će se pregovaranje nastaviti, ali da će ovakva situacija imati neke druge posledice.

Dušan Janjić, Printscreen/YT

– Mislim da će se po pravilima nastaviti pregovaranje, očigledno da su Poljska i Mađarska nezadovoljne što će deo finansiranja usloviti stanje vladavine prava u njihovim zemljama. Takođe, ovo bi moglo da ima posledice po sadašnje vlasti tih država, koje su desne i populističke. Ne mogu Poljska i Mađarska na dugi rok da blokiraju budžet EU, pre će biti da je ovo početak odlaska te dve vlade, pogotovo Orbanove. Našli su se u sukobu sa levim centrom koji uvodi Bajden, a iza priče o budžetu svakako ima političkog momenta – objašnjava Janjić.

Kako kaže, u toku je veliko pospremanje Evrope i neće se tolerisati populizmi.

– Ne verujem da će to imati dramatične posledice ni u Mađarskoj ni u Poljskoj, jer su u okvirima NATO i EU, i neće biti nekih revolucionarnih promena. Nova era biće insitucionalna i javna borba protiv ta dva režima, uz moguće finansiranje opozicije, kako bi lakše došlo do promene vlasti. To je realno i iz ove krize ne može da se izađe bez odricanja takvih populističkih ideja – ističe naš sagovornik.

Oslabljena Evropska unija – budućnost neizvesna

Janjić navodi i da je Evropska unija oslabljena “desnim idejama” iz Italije, Nemačke, ali da ih je sada situacija sa epidemijom koronavirusa probudila.

– Evropa poslednjih nekoliko godina nije atraktivna, Bregzit je rezultat populizma, i to je najviše uzdrmalo poverenje EU. Makron i Merkelova sada pokušavaju da spasu svoje zemlje, ali i EU. Treba reći i da ta zajednica ne isporučuje ništa, od 2012. su saglasni samo po pitanju štampanja novca. Pokušaće na sve načine da se vrate u igru, svojim birokratskim i pregovaračim mehanizmima. Amerika, sa novom administracijom, ne može da postigne svoj glavni cilj, tako da mi je teško da prognoziram kako će u budućnosti izgledati Evropska unija, ali iz iskustva sa SDR ne bih rekao da će biti dobro – smatra politički analitičar.

Pročitajte još: Evropska unija zabrinuta: London da prestane sa igrom i vrati se ozbiljnim pregovorima

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike