Moskva proterala ukrajinskog diplomatu!

26.04.2021

14:15 >> 14:21

0

Odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Kijeva

Moskva proterala ukrajinskog diplomatu!
Copyright Pixabay/Peggy_Marco

Službenik ambasade Ukrajine u Rusiji proglašen je personom non grata kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova. Ukrajinski diplomata će morati na napusti Rusiju do 1. maja

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ambasadi Ukrajine da konzul, koji je priveden u Sankt Peterburgu jer je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, napusti Rusiju u roku od 72 sata počev od 19. aprila.

Pročitajte još:

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina. Ističe se da je aktivnost Sosonjuka „neprijateljska prema Rusiji i nespojiva sa statusom diplomatskog službenika“.

Nakon toga se oglasio Kijev koji je saopštio da zbog ovog incidenta jedan ruski viši diplomata mora da napusti Ukrajinu u naredna 72 sata. Savetnik ambasade Rusije u Kijevu proglašen je personom non grata zbog aktivnosti “nespojivih sa diplomatskim statusom”, rekao je za Frans pres portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Incidenti se nižu od prošle nedelje  kada je Rusija rasporedila hiljade vojnika na ukrajinskoj granici radi “vojnih vežbi” naspram pretećih akcija NATO, kome Kijev teži da se pridruži.

Ukrajina je izrazila bojazan od ruske invazije i pozvala Zapad u pomoć, a nakon nekoliko dana saopšteno je da se ruske trupe povlače sa granice.

Pored toga i Rumunija je najavila da će proterati ruskog diplomatu u znak solidarnosti s Češkom, usred diplomatskog sukoba s Moskvom, saopštilo je u ponedjeljak ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Aleksej Grišaev, zamenik vojnog atašea u ruskoj ambasade u Bukureštu, proglašen je “nepoželjnim zbog njegovog rada i delovanja koji se kose s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Češka vlada je prošle nedelje optužila ruske tajne službe da su odgovorne za eksploziju skladišta municije 2014. u kojoj su dve osobe poginule, a tada su proterali 18 ruskih diplomata zbog sumnje za špijunažu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike