Britanija šalje moćnu ratnu flotu pred vrata višedecenijskog neprijatelja

27.04.2021

16:32

0

Peking je negodovao zbog ovog poteza, dok ga je Japan pozdravio

Britanija šalje moćnu ratnu flotu pred vrata višedecenijskog neprijatelja
Profimedia

Velika Britanija poslaće u maju deo svoje pomorske flote na višemesečnu plovidbu Tihim okeanom, saopštilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

– Kada naša flotila “Carrier Strike Group” (CSG) isplovi sledećeg meseca, na brodovima će se vijoriti zastava Britanije sa ciljem da se predstave naš uticaj i moć, da se sarađuje s našim prijateljima i da se potvrdi naša predanost rešavanju sigurnosnih izazova. Velika Britanija nije ustuknula, već plovi napred, igrajući aktivnu ulogu u oblikovanju međunarodnog sistema 21. veka – rekao je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas.

Flotu će predvoditi nosač aviona “HMS Queen Elizabeth”, koji je jedan od najvećih ratnih bordova koje je Britanija ikada poslala na more. Sa njim će ploviti i dva razarača, dve portivpodmorničke fregate, podmornica i dva pomoćna broda za snabdevanje.

Tokom 28 nedelja brodovi iz ove grupacije planiraju da posete više od 40 država, a Britanci će se na ovaj način pridružiti saveznicima u CSG, u kojoj će biti i američka plovila i holandski razarač.

Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno, File

Pre nego što napusti vode Velike Britanije, CSG će učestvovati u velikoj vežbi “Strike Warrior” na obalama Škotske, a Međunarodni institut za strateške studije kaže da će CSG biti “najsposobnija flotila koju je jedna evropska mornarica uputila u poslednjih nekoliko godina”.

Nezgodna ruta

Tačna ruta flotile nije objavljena, ali se očekuje da će putovati do Tajvana. Kako Kina za skoro celo Južnokinesko more tvrdi da je njihova teritorija, prisutnost stranih brodova u ovim vodama kineske vlasti su osudile kao uzrok napetosti u regionu.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je u martu da se “oštro protivi mešanju bilo koje zemlje u regionalna pitanja pod izgovorom slobodne plovidbe”.

Pročitajte još

Očekuje se da će britanska flota doći do istoka Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom i oko kog je Peking u poslednjih nekoliko meseci povećao vojno prisustvo.

– Sve veća moć Kine verovatno će biti najznačajniji geopolitički faktor 2020-ih godina – tvrde Britanci, navodeći da je Peking “najveća pretnja ekonomskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva”.

Sa druge strane, Japan je pozdravio ovaj potez Velike Britanije, istakavši da će poseta CSG podići na nov nivo odnos između Tokija i Londona.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti