Teške optužbe: Boris Džonson u ozbiljnim problemima zbog renoviranja rezidencije

28.04.2021

14:41 >> 15:14

0

Autor: M.A.A.

Britanski ministri tvrde da je Džonson svojim novcem platio renoviranje, međutim nije jasno kada je on to platio

Teške optužbe: Boris Džonson u ozbiljnim problemima zbog renoviranja rezidencije
tanjug/AP Photo/Frank Augstein)

Premijer Velike Britanije Boris Džonson našao se danas pod pritiskom javnosti da objasni ko je finansirao renoviranje njegovog rezidencijalnog apartmana u Dauning Stritu nakon što je njegov nekadašnji ključni savetnik, Dominik Kamings, sugerisao da je premijer možda prekršio pravila o političkim donacijama.

Samo osam dana do lokalnih izbora u Engleskoj, Velsu i u Škotskoj, Džonson se suočio sa nizom optužbi – od onih o nespretnom upravljanju epidemijskom krizom, do pitanja o informacijama koje su procurele iz njegovog kabineta, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Boris Džonson
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Bivša savetnica za informisanje britanskog premijera Alegra Streton izjavila je prošlog meseca da su sve donacije, pokloni i prihodovanja uredno prijavljeni, kao i da za renoviranje Džonsonovog rezidencijalnog apartmana u Dauning Stritu nisu korišćena sredstva Kozervativne stranke.

Pročitajte još:

Kao premijeru Velike Britanije Džonsonu se svake godine odobrava po 30 hiljada funti budžetskih sredstava za održavanje i opremanje rezidencijalnog prostora, a sve troškove preko tog iznosas dužan je da podmiri sam.

Britanski ministri tvrde da je Džonson svojim novcem platio renoviranje, međutim nije jasno kada je on to platio, kao ni da li je troškove renoviranja u iznosu od 200 hiljada funti obezbedio iz nekog kredita, koji bi, prema važećim propisima, bio dužan da prijavi.

Opozicioni Laburisti zahtevaju objašnjenje i uputili su zahtev prvom čoveku sektora za javnu upravu da pokrene istragu o izjavama koje je početkom godine davala Džonsonova bivša savetnica za informisanje Alegra Streton.

Dominik Kamings, koji bio ključni savetnik Borisa Džonsona tokom kampanje za “Bregzit” i koji mu je pomogao da pobedi na izborima 2019. godine, a s kojim je ušao u buran raskol tokom prošle godine, optužio je prošle nedelje Džonsona da je zahtevao od donatora da mu u tajnosti plate troškove renoviranja rezidencijalnog apartmana u Dauning Stritu.

Kamings tvrdi da je upozorio premijera Velike Britanije da su takvi dogovori “neetički, bezumni i verovatno nezakoniti”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti