"Sveopšti obračun" Severne Koreje i SAD: Jedna Bajdenova izjava razbesnela državni vrh

02.05.2021 | 18:10 >> 21:33

Autor: Andrija Bulatović

Do sada su bile prazne priče, isto tako i prazne pretnje... Ipak, javnost strahuje da sve ovo zvuči poprilično drugačije

Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon)

Severna Koreja je u nedelju upozorila da će se Sjedinjene Države suočiti sa “vrlo teškom situacijom”, jer je predsednik Džo Bajden “napravio veliku grešku” u svom nedavnom govoru nazvavši Severnu Koreju sigurnosnom pretnjom otkrivajući nameru da održi neprijateljsku politiku.

Prošle nedelje, Bajden je u svom prvom obraćanju Kongresu nuklearni program Severne Koreje i Irana nazvao „ozbiljnom pretnjom“ američkoj i svetskoj bezbednosti i rekao da će sarađivati sa saveznicima na rešavanju tih problema putem diplomatije i strogog odvraćanja.

– Njegova izjava jasno odražava njegovu nameru da nastavi da sprovodi neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji, kao što su to činile SAD više od pola veka – rekao je u Kvon Jong-Gun, visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

– Sigurno je da je američki predsednik napravio veliku grešku u svetlu današnjeg stanovišta. Sada kada je glavni uvod nove američke politike prema nama postao jasan, bićemo primorani da zahtevamo odgovarajuće mere i s vremenom će se SAD naći u veoma teškoj situaciji.

Kvon još uvek nije precizirao koje će korake preduzeti Severna Koreja, a njegova izjava bi se mogla shvatiti kao pokušaj da se izvrši pritisak na administraciju Bajdena dok oblikuje svoju “severnokorejsku politiku”.

Bela kuća je saopštila da su zvaničnici administracije u petak završili “pregled američke politike” prema Severnoj Koreji, rekavši da Bajden planira da skrene sa pristupa svoja dva najnovija prethodnika dok pokušava da zaustavi severnokorejski nuklearni program.

Pročitajte još:

U januaru je Kim zapretio da će povećati nuklearni arsenal i izgraditi više visokotehnološkog oružja ciljajući američko kopno, rekavši da će sudbina bilateralnih veza zavisiti od toga da li će napustiti “neprijateljsku politiku”.

Takođe u nedelju, neimenovani portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova obećao je snažan, odvojen odgovor na izjavu Stejt departmenta da će se zalagati za promociju “odgovornosti za Kimov režim” zbog njegove “eruptivne situacije sa ljudskim pravima“. Izjavu je nazvao pripremom za „sveopšti obračun“.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam