Izrael pokreće istragu o stampedu: Na verskom festivalu nastradalo je 45 ljudi

03.05.2021

18:16

0

Autor: A.S.

Izvor: Tanjug

Ovu nesreću je premijer Izraela Benjamin Netanjahu nazvao velikom tragedijom

Izrael pokreće istragu o stampedu: Na verskom festivalu nastradalo je 45 ljudi
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izraelska vladina nadzorna agencija saopštila je danas da će pokrenuti istragu o smrtonosnom stampedu na verskom festivalu održanom tokom vikenda u kojem je nastradalo 45 ultraortodoksnih Jevreja.

-Ovo je događaj koji je mogao biti sprečen- istakao je državni kontrolor Matanijahu Englman na konferenciji za novinare u Jerusalimu preneo je AP.

On je potom dodao da će biti sagledane sve okolnosti koje su dovele do stampeda.

-Nameravam da otvorim specijalnu istragu koja će sagledati okolnosti koje su dovele do ove katastrofe- kazao je Englman.

U stampedu prilikom verskog obreda kojem je prisustvovalo, prema procenama lokalnih medija, oko 100.000 ljudi, nastradalo je 45 osoba, a povređeno oko 150.

Pročitajte još:

Ovu nesreću je premijer Izraela Benjamin Netanjahu nazvao “velikom tragedijom”.

Do nesreće je došlo kada su grupe ultraortodoksnih Jevreja u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog veka, rabina Šimona bar Johaja, tokom komemoracije koja uključuje bdenje, mistične pesme i ples.

Očevici kažu da su se ljudi ugušili ili su bili izgaženi u tesnim prolazima kada su krenuli da izlaze, dok su padali jedni preko drugih i kotrljali se niz klizave stepenice.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti