Bivši policajac koji je osuđen za ubistvo Džordža Flojda traži ponavljanje suđenja: Advokat tvrdi da presuda nije u skladu sa zakonom!

05.05.2021

06:13

0

Autor: J.B.O.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo 12 porotnika

Bivši policajac koji je osuđen za ubistvo Džordža Flojda traži ponavljanje suđenja: Advokat tvrdi da presuda nije u skladu sa zakonom!
Copyright Printscreen

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin, osuđen zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koje je izazvalo masovne proteste protiv rasizma, u utorak je zatražio novo suđenje.

Šovinov advokat Erik Nelson tvrdi da suđenje nije bilo pravedno i da je obilovalo pravosudnim greškama, a da presuda nije u skladu sa zakonom, prenosi Rojters.

Flojd je preminuo pošto mu je Šovin kolenom pritiskao vrat duže od devet minuta.

Šovin je presudu dočekao mirno, bez većih emocija. Nakon čitanja presude on je u lisicama izveden iz sudnice.

Šovin se prethodno izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice i pozvao se na peti amandman, odnosno, odbio je da odgovara na pitanja porotnika i tužioca. On je optužen za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Nije ranije osuđivan, pa je sudija to uzeo u obzir pri odluci, prenosi BBC.

Brat Džordža Flojda pre izricanja presude je izjavio “da će sve biti dobro“ i prisustvovao je izricanju presude.

Pročitajte još:

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, šest belaca i četiri afroamerikanca. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati, u toku dva dana.

Šovin je 20. aprila, posle tri nedelje suđenja, proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, uključujući i onu za ubistvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike