Otac mu je rođen u Novom Sadu: Netanjahuov najveći rival izabran za novog mandatara vlade Izraela

06.05.2021

21:02 >> 16:06

0

Predsednik Rivlin rekao je da je bivši ministar finansija obezbedio podršku 56 od 120 članova parlamenta, ali da im i dalje nedostaje većina

Otac mu je rođen u Novom Sadu: Netanjahuov najveći rival izabran za novog mandatara vlade Izraela
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty, File

Izraelski predsednik Ruven Rivlin izabrao je danas Jaira Lapida, centrističkog političara i najjačeg rivala premijera Benjamina Netanjahua, za mandatara nove vlade, ali njegov put do uspeha još nije siguran, javlja Rojters.

Izraelski lider sa najdužim stažom, Netanjahu (71), bori se da ostane na toj funkciji kroz četiri neuspešna izborna ciklusa od 2019. godine i pored optužbi za korupciju koje on negira.

Predsednik Rivlin, u televizijskom obraćanju kojim je objavio da je izabrao Lapida, rekao je da je bivši ministar finansija obezbedio podršku 56 od 120 članova parlamenta, ali da im i dalje nedostaje većina, prenosi Rojters.

– Jasno je da bi član parlamenta Jair Lapid mogao da formira vladu koja ima poverenje Kneseta, uprkos tome što ima mnogo poteškoća – rekao je Rivlin.

U izjavi kojom prihvata nominaciju, Lapid, koji je na čelu stranke Ješ Atid, rekao mu je cilj uspostavljanje vlade levice, desnice i centra „koja će odražavati činjenicu da se ne mrzimo”.

Profimedia

Ipak, Lapid (57) je odbacio vladu sa Netanjahuom, pozivajući se na optužnicu protiv premijera.

Netanjahu je apelovao na ultranacionalistu Naftalija Beneta da mu se pridruži i formira „čvrst desničarski blok” koji kontroliše 59 mesta u parlamentu, što još nedostaje većini.

Mandat od 28 dana za sastavljanje koalicije istekao je u ponoć nakon što Netanjahu nije uspeo da se dogovori sa potencijalnim desničarskim partnerima, otvarajući put Rivlinu da zadatak dodeli drugom članu parlamenta.

Lapid takođe ima 28 dana da pokuša da napravi koaliciju.

Ko je Jair Lapid?

Jair Lapid je rođen 5. novembra 1963. u Tel Avivu. Njegov otac Jozef „Tomi“ Lapid rođen je kao Tomislav Lampel u Novom Sadu, iz kojeg se posle Drugog svetskog rata preselio u Izrael.

Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner, File

Otac mu je bio novinar, političar i ministar pravde Izraela u periodu od 2003. do 2004. godine, a majka mu je poznata književnica Šulamit Lapid. Oženjen je novinarkom Lihi Lapid, sa kojom ima troje dece.

Jair Lapid je krenuo očevim stopama i jedno vreme je bio novinar i TV voditelj. Glumio je u izraelskom filmu „Pesma sirene“. Objavio je sedam knjiga i napisao scenario za dramsku seriju „Ratna soba“ koja je emitovana u Izraelu tokom 2004.

Nakon toga počeo je da se bavi politikom. Lapid je 2012. najavio da će napustiti novinarsku karijeru kako bi se bavio politikom, a novu partiju Ješ Atid (Ima budućnosti) formalno je registrovao 30. aprila 2012. Posle izbora 2013. njegova partija je postala druga najveća stranka u Knesetu. Od 2013. do 2014. bio je ministar finansija.

Neizvesna sudbina izraelske vlade

Lapid, kao i njegov prethodnik, ima četiri nedelje da se dogovori sa potencijalnim partnerima, što je izuzetno težak zadatak s obzirom na to da partije u Knesetu nemaju mnogo toga zajedničkog i da ih sve povezuje samo animozitet prema Netanjahuu.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty, File

Ako uspe u zadatku koji mu je dao predsednik, Lapid bi ušao u istoriju kao političar koji je okončao dugotrajnu vladavinu Netanjahua, koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Njegova partija je na četvrtim izborima za manje od dve godine osvojila 17 poslaničkih mandata i druga je po veličini u Knesetu posle Netanjahuovog konzervativnog Likuda sa 30 poslanika. Lapid teži vladi nacionalnog jedinstva kako bi smenio Netanjahua, kome se sudi za korupciju.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, koje je objavio izraelski TV Kanal 13, 43 odsto Izraelca želi vladu Lapida i Naftali Beneta, lidera desničarske stranke Jamina (Desno).

Pročitajte još

Za to će im biti potrebna i podrška najmanje jedne partije izraelskih Arapa.

Ako opozicija uspe da formira jedinstvenu vladu, to će biti kraj vladavine Netanjahua. U suprotnom bi Izraelci mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug