Prva zemlja u Evropi koja je povratila svoju slobodu: Mađarska uspela da "razbije" treći talas pandemije

06.05.2021

15:29 >> 15:30

0

Autor: M.A.A.

Građani sa imunitetnim potvrdama će moći ponovo da koriste usluge koje su blokirane u martu

Prva zemlja u Evropi koja je povratila svoju slobodu: Mađarska uspela da "razbije" treći talas pandemije
Tanjug/Sava Radovanović

Mađarska je uspela da, uz pomoć svoje kampanje vakcinacije, “razbije” treći talas pandemije koronavirusa, i postala je prva zemlja u Evropi “koja je povratila svoju slobodu”, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš.

On je, na nedeljnoj konferenciji za novinare, rekao da je dato skoro dva miliona prvih doza vakcina protiv koronavirusa u poslednje četiri nedelje, i da je do sada vakcinisano gotovo 53 odsto odrasle populacije, prenosi mađarska agencija MTI.

Pročitajte još:

Kao rezultat toga, proces ponovnog otvaranja ekonomije će se nastaviti, a građani sa imunitetnim potvrdama će, kako je dodao, moći ponovo da koriste usluge koje su blokirane u martu.

Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban poručio je prošle nedelje da je sledeći cilj Mađarske vakcinacija najmanje pet miliona građana.

On je u video poruci objavljenoj posle razgovora sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova rekao da Mađarska ima dovoljno vakcina i da uspeh zavisi od toga da li će se građani prijaviti za vakcinaciju.

– Vakcine spasavaju živote. Ne slušajte antivakserske glasove, zaštitite sebe i svoje porodice – rekao je Orban.

On je pozdravio činjenicu da je više od milion građana primilo vakcinu u protekle dve nedelje ocenivši da je reč o “fantastičnom postignuću”, prenosi MTI. Orban je zahvalio svim lekarima, medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju za doprinost procesu imunizacije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam