Sud u Hagu odlučio: "Dete vojnik" koje je odraslo u svirepog komandanta osuđeno zbog jezivih zločina

06.05.2021

15:19

0

Sud ga je u februaru osudio po 61 od 70 tačaka za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine

Sud u Hagu odlučio: "Dete vojnik" koje je odraslo u svirepog komandanta osuđeno zbog jezivih zločina
Ilustracija - Copyright Profimedia

“Dete vojnik” iz Ugande, koji je postao komandant zloglasne pobunjeničke grupe, osuđen je na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina. Dominiku Ongvenu, sada 45-godišnjaku, sudilo se zbog ubistava, silovanja i mučenja, a on je prvo”dete vojnik” kojeg je osudio Međunarodni krivični sud u Hagu.

Naime, Dominika je sa devet godina otela pobunjenička grupa “Lord’s Resistance Army (LRA)”, te zbog toga strani mediji koriste termin “dete vojnik”, kada se radi o njemu. Nakon provedenog detinjstva u pomenutoj grupi postaje straši komandant, a sada i prvi među njima osuđen za takve zločine.

Profimedia

Sud ga je u februaru osudio po 61 od 70 tačaka za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, a odnose se na napade na četiri logora za interno raseljena lica u Ugandi 2004. godine. Više od 4.000 žrtava dalo je iskaz u Hagu.

Dominik je takođe proglašen krivim za seksualno ropstvo, prisilni brak i silovanje sedam žena koje su otete.

Uprkos težini zločina, sudije koje su u četvrtak donele presudu Ongvenu izjavile su da su odlučile da ne izreknu maksimalnu doživotnu kaznu jer je otet kao dete na putu do škole krajem 1980-ih, a o njemu su brinuli pobunjenici koji su mu ubili roditelje.

Međutim,  to nije bila olakšavajuća kazna, kada se radi o zatvoru, jer je utvrđeno da je svesno počinio teške zločine kao odrasla osoba tokom dvodecenijske vladavine LRA-e terora 2000-ih.

Pročitajte još:

– Veće se suočava sa počiniocem koji je svojevoljno naneo ogromne patnje svojim žrtvama – rekao je predsedavajući sudija Bertram Šmit.

Ova presuda takođe znači da žrtve sada mogu započeti proces traženja odštete.

Ongven, poznat kao “Beli mrav” jer njegovo prezime znači „rođen u vreme belog mrava“ – bio je komandant brigade i jedan od najstrašnijih boraca u pobunjeničkom pokretu. Predao se američkim snagama u Centralnoafričkoj Republici (CAR) 2015. godine – a oni su ga kasnije predali ugandskoj vojsci.

LRA je osnovana pre više od 30 godina – a najveći uticaj ima u Ugandi i susednim zemljama.

Predvođena Džozefom Konijem, grupa je postala poznata po otmicama nekoliko hiljada dece koju su koristili kao vojnike ili seksualne robove. 2005. godine vojska je uspela da iz Ugande otera LRA, a pobunjenici su otišli ​​u današnji Južni Sudan. Na kraju su postavili kamp u pograničnom području sa Demokratskom Republikom Kongo.

Kasnije su se preselili u Centralnoafričku Republiku, gde su više bili poput kirminalne grupe koja se bavi ilegalnim rudarstvom.

Nalozi za hapšenje Josefa Konija i drugih najviših komandanata pokreta i dalje su na snazi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike