Moskva slavi Dan pobede: Spektakl na Crvenom trgu - 12.000 vojnika! Pratilo se uživo i u centru Beograda (FOTO)

09.05.2021

09:09 >> 11:12

0

Autor: J.S.J.

Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod. Sovjetski narod izrekao je istorijsku presudu nacizmu i pobedio ga, rekao

Moskva slavi Dan pobede: Spektakl na Crvenom trgu - 12.000 vojnika! Pratilo se uživo i u centru Beograda (FOTO)
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija danas slavi 76 godina od pobede nad fašizmom, kada je nacistička Nemačka potpisom pred sovjetskim maršalom Žukovim konačno kapitulirala. Tradicionalno kao i prethodnih, tako i ove godine na Crvenom trgu organizuje se vojna parada uz učešće svih vidova i rodova ruske vojske, kao i borbene tehnike

Na Crvenom trgu državna zastava Ruske Federacije i jurišna zastava 150. Idricke streljačke divizije koja je postala glavni simbol pobede u Velikom otadžbinskom ratu (Zastava pobede).

10:11 Kraj!

Predsednik Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga.  Parada pobede je završena. Živela 76. godišnjica velike pobede!

10:11 “Pobeda je i dalje mlada”

Na kraju vojne parade orkestar izvodi pesmu „Pobeda je i dalje mlada“.

10.10. Moćna avijacija

Defile modernizovanih bombardera Su-24 M. Grupu predvodi potpukovnik German Anahov.  U vazduhu su četiri moderna višenamneska lovaca Su-35 S. Grupu predvodi potpukovnik Aleksej Škarupa. Tu je i strateški hipersonični raketonosac Tu-160 pod komandom majora Artura Petrenka.

10.00 Defile protivvazdušnih raketnih kompleksa

Defile protivvazdušnih raketnih kompleksa vazdušno-kosmičkih snaga. Defile otvara kolona PVO sistema „Pancir – S“ 612. gardijskog kijevskog puka pod komandom majora Sergeja Šiškina.

9.57- Defiluju oklopne jedinice na najboljim tenkovima iz Velikog otadžbinskog rata T-34-85.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

9.50 – Pešadijski deo parade završavaju kadeti moskovske Više škole opšteg smera. Strojem komanduje potpukovnik Vadim Isakov.

Za više od 100 godina koliko postoji ova škola preko 600 njenih učenika su postali generali, a njih pet – maršali Sovjetskog Saveza.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

9.33 –  Defile puka raketnih snaga strateške namene. U sastavu jedinice su oficiri i pitomci dve više naučne ustanove raketnih snaga strateških snaga – „Akademije Petra Velikog“ i njenog isturenog odeljenja u Serpuhovu.

Tanjug /AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

9.25 –Pored tribina prolaze grupe koje nose simbole pobede: državnu zastavu Ruske Federacije, Zastavu pobede i zastavu Oružanih snaga Rusije.

Iza njih je četa počasne straže 154. Preobraženskog puka.

Video bim na Trgu u Beogradu

Na beogradskom Trgu republike, postavljen je veliki video bim, preko koga Beograđani danas prate vojnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi. U 14 časova povodom Dana pobede građanima obratiti ministar i predsednik Fondacije Besmrtni puk Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

9.16 – Obratio se Vladimir Putin

Prisutnima se obratio i predsednik Rusije Vladimir Putin rekavši da će Dan povede uvek biti svet za Rusiju.

-Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod. Sovjetski narod izrekao je istorijsku presudu nacizmu i pobedio ga.

Neće biti oproštaja za one koji su zaboravili lekcije iz Drugog svetskog rata i za one koji i dalje prave planove o agresiji, rekao je danas on na paradi.

-Rat je doneo toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza, da se to ne može zaboraviti. A neće biti oproštaja ili izgovora za one koji ponovo kuju agresivne planove”, kazao je ruski predsednik na obeležavanju 76. godišnjice kapitulacije nacističke Nemačke -preneo je TAS S.

Putin je istakao da će Rusija čuvati svoje interese i osigurati ruski narod.

-Rusija je sve vreme čuvar međunarodnog prava. U istovreme, čuvamo i nacionalne interese i bezbednost naroda -naglasio je Putin.

Kraj Putinovog govora vojnici su pozdravili sa triput “Ura” pa je usledila nacionalna himna.

9.10 –General armije Sergej Šojgu je završio obilazak jedinica i odlazi ka glavnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Paradu u Moskvi predvodi vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov. Parada pobede je prilika da Rusija pokaže svu snagu svoje vojske i potencijal da odgovori na sve izazove. To je i pravo mesto da se demonstriraju najnovija dostignuća vojne avijacije.

U Vladivostoku je parada već održana, a vojska maršira u još nekoliko gradova.

Ipak glavni događaj jeste u Moskvi, gde je stigao predsednik Vladimir Putin. Najavljen je defile više od 12.000 vojnika, 190 komada istorijske ali i najsavremenije vojne opreme, kao i nalet 76 aviona.

Pročitajte još

Rusija slavi Dan pobede 9. maja, za razliku od većine evropskih zemalja koje 8. maja obeležavaju kraj Drugog svetskog rata u Evropi. Ova razlika potiče iz činjenice da je kraj svih borbenih aktivnosti proglašen u 23:01 po srednjoevropskom vremenu, koje je vremenske razlike palo jedan dan kasnije u Sovjetskom Savezu.

Prošle godine Parada pobede u Moskvi odložena je za 24. jun zbog pandemije koronavirusa.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti