Nema mira u Jerusalimu: Nastavljeni žestoki sukobi, povređeno najmanje 90 osoba (FOTO)

09.05.2021

14:10 >> 14:12

0

Protesti su izbili zbog potencijalne deložacije Palestinaca iz kuća sa teritorije na kojoj su jevrejska naselja

Nema mira u Jerusalimu: Nastavljeni žestoki sukobi, povređeno najmanje 90 osoba (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Više desetina ljudi povređeno je u novim sukobima između Palestinaca i izraelske policije u Jerusalimu. Demonstranti su bacali kamenice na policiju kod kapije Damask u starom delu Jerusalima, a policija je odgovorila sa šok bombama, gumenim mecima i vodenim topom.

Palestinski zvaničnici navode da je danas povređeno 90 Palestinaca, dok je izraelska policija saopštila da je povređen najmanje jedan pripadnik bezbednosnih snaga.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Najmanje 205 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca povređeno je u ranijim sukobima kod džamije Al Aksa i širom istočnog dela Jerusalima.

Protesti su izbili zbog potencijalne deložacije, odnosno iseljenja, Palestinaca iz kuća sa teritorije na kojoj su jevrejska naselja.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu oglasio se povodom sukoba i rekao da Izrael “čvrsto odbija” pritisak da se ne gradi u Jerusalimu.

– Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu. Na moje žaljenje, ovaj pritisak se povećao u poslednje vreme – rekao je Netanjahu tokom televizijskog obraćanja uoči državne komemoracije izraelskog osvajanja istočnog Jerusalima u ratu 1967. godine.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Tenzije u oblasti Šeih Džarah u istočnom Jerusalimu su se pretvorile u svakodnevne sukobe, a Vašington je u subotu saopštio da je “duboko zabrinut” i zatražio od izraelskih vlasti da “pristupe stanovnicima sa saosećanjem i poštovanjem”.

Pročitajte još:

Istočni Jerusalim je među teritorijama koje Palestinci vide u svojoj budućoj državi, dok Izrael smatra ceo Jerusalim svojim glavnim gradom, ali taj status nije priznat u međunarodnoj zajednici.

Bliskoistočna četvorka, SAD, EU, Rusija i UN izrazili su juče “duboku zabrinutost” zbog nasilja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike