Britancima od 1. januara zabranjen ulazak u Evropsku uniju

10.12.2020

09:56 >> 10:51

0

Članice EU su se u oktobru saglasile da usvoje predlog da se dozvoli ulaz građanima zemalja koje imaju nisku stopu inficiranih

Britancima od 1. januara zabranjen ulazak u Evropsku uniju
Copyright Pixabay/ Capri23auto

Britanskim turstima će od 1. januara biti zabranjen ulazak u Evropsku uniju zbog trenutnih restriktivnih mera zbog koronavirusa. a Evropska komisija je nagovestila da Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti izuzetak, prenosi Gardijan.

Samo je nekolicina zemalja sa niskom stopom zaraženih koronavirusom izuzeta od pravila koja zabranjuju ulazak posetioca koji nisu od velikog značaja izvan EU i Evropskog ekonomskog prostora (EEA) – a Britanci mogu da putuju samo do kraja tranzicionog Bregzit perioda, a to je do 31. decembra.

Pročitajte još: Kakva je to Evropska unija kojoj Mađarska i Poljska blokiraju usvajanje budžeta

Članice EU su se u oktobru saglasile da usvoje predlog da se dozvoli ulaz građanima zemalja koje imaju nisku stopu inficiranih, a u te zemlje spadaju Austarlija, Novi Zeland i Južna Koreja. Portlarol Evropske komisije je prošle nedelje rekao da ne postoje planovi da se lista proširi na Veliku Britaniju.

– Ovu odluku bi morao da donese Evropski savet – rekao je portparol.

Što se tiče država koje su u Šengen sistemu, Norveška je takođe saopštila da će zabraniti ulazak britanskim turistima, prema pisanju Fajnenšl Tajmsa.

– Izjednačavanje britanskih turista sa zemljama koje nisu članice EU, poput Albanije i Turske, dolazi kao moguća posledica nepostojanja dogovora sa EU oko Bregzita. Ipak, članice EU mogu, u teoriji, da “pregaze” odluke Evropskog saveta, ukoliko žele – piše u tekstu Gardijana.

Pročitajte još: Evropska unija: Potezi Turske u istočnom Mediteranu za žaljenje

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike