Izrael ponovo napao Gazu: Poginulo najmanje 20 Palestinaca, od toga devetoro dece (FOTO+VIDEO)

11.05.2021

16:04 >> 00:44

0

Autor: M. I.

Sirene se čuju u Jerusalimu nakon što je ispaljeno 7 raketa na Izrael iz pravca Gaze

Izrael ponovo napao Gazu: Poginulo najmanje 20 Palestinaca, od toga devetoro dece (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Nakon ultimatuma Hamasa u Jerusalimu su ispaljene rakete, a napetost sve više raste.

Profimedia

Izraelski parlament evakuisan je nakon raketiranja, a duž granice sa Gazom Izrael je pojačao snage.

Profimedia

Sirene se čuju u Jerusalimu nakon što je ispaljeno 7 raketa na Izrael iz pravca Gaze.

Profimedia

Kako je saopštila izraelska vojska, jedna raketa je presretnuta, dok je druga pogodila civilno vozilo na jugu, a tom prilikom lakše je povređena jedna osoba.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad.

Protesti Palestinaca širom Izraela

Palestinci koji žive u Izraelu večeras su ponovo izašli na ulice u gradovima širom zemlje da demonstriraju, a neki protesti su prerasli u sukobe sa izraelskom policijom koja je uhapsila najmanje 15 ljudi.

Palestrinci demonstriraju zbog intervencija policije u Jerusalimu, posebno u krugu džamije Al Aksa, tokom kojih je samo danas povređeno više stotina ljudi, prenosi jerusalimski dnevnik “Tajms of Izrael”.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Nazareta, Haife, Šaframa, Sagev Šaloma i manjih gradova kao što su Eksal, Kafr Manda i Nahaf.

U saopštenju policije se navodi da su demonstranti bacali kamenice i flaše, palili baklje i druga pirotehnička sredstva.

Ganc: Nastavljamo raketiranje; Hamas: Ako nastavite i mi ćemo

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc najavio je večeras da će Izrael nastaviti da bombarduje Pojas Gaze kako bi “ponovo uspostavio mir”, dok je Hamas zapretio da će u tom slučaju uzvratiti istom merom.

Ganc je u video obraćanju rekao da Izrael planira seriju napada na Hamas i “druge terorističke grupe”, kako bi “ponovo usporstavio dugoročan i potpuni mir”.

On je optužio Hamas za nasilje i negirao navode te grupe da je Izrael sprovodio nasilje nad vernicima kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Profimedia

– Tokom proteklih nekoliko nedelja kabinet za bezbednost je održao seriju konsultacija na osnovu kojih smo danas odobrili niz napad na Hamas i ostale terorističke organizacije – rekao je Ganc, prenosi “Tajms of Izrael”.

On je zapretio da će Hamas i njegovi lideri snositi odgoovrnost i “platiti cenu za agresiju”, a da će se napadi nastaviti dok ne budu ispunjeni “operativni ciljevi” Izraela.

Istovremeno, vojno krilo Hamasa upozorilo je da će izraelsko raketiranje izazvati još napada sa Pojasa Gaze.

– Jerusalim nas je pozvao i mi smo odgovorili na poziv. Ako nastavite, i mi ćemo – poručili su u saopštenju.

Novi napad iz Izraela

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su vojni avioni gađali tunel Hamasa u Gazi.

Najmanje 20 Palestinaca, od kojih devetoro dece, poginulo je večeras u izraelskom napadu na Pojas Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinske enklave. Povređeno je 65 osoba.

Izraelski dron ispalio je rakete na grupu ljudi na istoku Bejt-Hanuna. Napad je bio odgovor jevrejske države na lansiranje raketa na Jerusalim. Prema podacima vojske Izraela, ispaljeno je bilo 45 raketa.

Izrael uzvrato: Raketirana Gaza, ima mrtvih

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je devetoro poginulo u pojasu Gaze tokom izraelskog napada. Prema navodima palestinskih medija, među poginulima je i troje dece.

Profimedia

Izraelska vojska potvrdila je raketni napad na pojas Gaze, i da su u tom napadu poginula tri pripadnika Hamasa, objavio je „Harec“ .

Kako prenosi „Jerusalim post“, među ubijenim članovima Hamasa je i jedan od komandanata, koji je bio cilj izraelske vojske.

Netanjahu zapretio: Hamas prešao crvenu liniju, skupo će platiti

Izraelski premijer Benjamin NetanIjahu upozorio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas “prešla crvenu liniju” raketnim napadom na Jerusalim i najavio oštar odgovor.

– Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo – istakao je Netanijahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike