Napadač pri upadu u školu aktivirao improvizovanu bombu: Novi detalji masakra, proglašen Dan žalosti u Kazanju!

12.05.2021

12:09

0

Autor: J.B.O.

Ova tragedija ukazuje na potrebu da se pojačaju mere bezbednosti u školama

Napadač pri upadu u školu aktivirao improvizovanu bombu: Novi detalji masakra, proglašen Dan žalosti u Kazanju!
AP Photo/Roman Kruchinin

Broj stradalih u jučerašnjoj pucnjavi u školi u Kazanju porastao je sa 9, dok je broj povređenih porastao na 23, saopštio je danas predsednik ruske republike Tatarstana Rustam Minihanov.

Potpredsednik Vlade Republike Tatarstan Leila Fazleeva rekla je na konferenciji za novinare da su trenutno hospitalizovane 23 osobe, od toga 20 dece i troje odraslih. Među njima se nalaze i oni koji su u teškom stanju dok se kod troje stanje polako stabilizuje.

– Napadač u školi u ruskom gradu Kazanju aktivirao je improvizovanu eksplozivnu napravu – rekla je ruska ombudsmanka za prava dece Ana Kuznjecova.

Ruska istražna komisija odbacila je juče objave medija da je eksplozivna naprava bila postavljena u školi, međutim portparolka Komisije Svetlana Petrenko rekla je da je napadač aktivirao improvizovanu bombu dok je ulazio u školu.

– Napadač je doneo eksplozivnu napravu i ona je eksplodirala. Sada kada smo videli mesto tragedije shvatamo da je sve moglo biti mnogo gore – izjavila je Kuznjecova, dodajući da je detonacija uništila toalete u školi i neke druge prostorije, ali u tom trenutku nije bilo dece u blizini.

Ona je rekla da ova tragedija ukazuje na potrebu da se pojačaju mere bezbednosti u školama i da se one poštuju i održavaju.

– Ovo je prva mera koja se mora usvojiti jednoglasno bez ikakvih rasprava. Ustanovljeno je, na žalost, da od 1.800 objekata koja se moraju zaštititi, u samo 1.600 se provode odgovarajuće mere bezbednosti – rekla je ona.

Bivši učenik gimnazije broj 175 u Kazanju, maturant, otvorio je vatru u utorak u svojoj bivšoj školi i ubio devet lica, od toga sedmoro dece. Ranjeno je 23 osoba. Počinitelj je u pritvoru, a 12. maj je proglašen danom žalosti u Tatarstanu.

Počitajte još:

Ranije je javljeno da je ubijeno 11 ljudi.

Ruska istražna komisija otvorila je istragu masovnog ubistva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti