Peti dan raketiranja u pojasu Gaze: Izrael tvrdi - Nismo izvršili kopnenu invaziju! (FOTO, VIDEO)

14.05.2021

05:36 >> 07:12

0

Iako vojska nije iznela više detalja, izraelski vojni izveštači, koji dobijaju podatke od oružanih snaga, kažu da nije bilo kopnene invazije i da su trupe

Peti dan raketiranja u pojasu Gaze: Izrael tvrdi - Nismo izvršili kopnenu invaziju! (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa)

Izrael je otvorio artiljerijsku vatru i izveo nove vazdušne napade na palestinske militante u pojasu Gaze, nakon raketiranja izraelske teritorije, ali je demantovao da je izvršena kopnena invazija.

Sukobi su ušli u peti dan, bez znakova da će popustiti, saopštila je izraelska vojska nakon ponoći, pošto su prethodno kopnene snage napale oblast koju drži militantni pokret Hamas, javlja Rojters.

Ubrzo posle toga, usledilo je raketiranje iz Gaze ka Izraelu.

Iako vojska nije iznela više detalja, izraelski vojni izveštači, koji dobijaju podatke od oružanih snaga, kažu da nije bilo kopnene invazije i da su trupe pucale iz artiljerijskih baterija sa izraelske strane granice.

Stanovnici severne Gaze, blizu granice sa Izraelom, kažu da nisu videli znakove izraleskih kopnenih trupa, ali i da se pucalo iz teškog naoružanja i da je bilo nekoliko desetina vazdušnih napada.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da će akcija trajati još neko vreme.

Izraelski zvaničnici su rekli da se s Hamasom moraju suočiti snažno i zadati jak udarac pre nego što nastupi bilo kakav prekid vatre.

Očevici kažu da brojne porodice koje žive u oblasti Gaze napuštaju domove, a neki su potražili sklonište u školama koje su pod okriljem UN.

Nasilje se proširilo i na zajednice u kojima je pomešano jevrejsko i arapsko stanovništvo u Izraelu, što predstavlja novi front u dugogodišnjem konfliktu.

Napadnute su sinagoge, a sukobi su se proširili na ulice nekih gradova, zbog čega je predsednik Izraela Ruben Rivlin upozori na mogućnost građanskog rata.

Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Najnovije nasilje usledilo je nakon mesec dana tenzija u naselju gde jevrejski naseljenici pokušavaju da izbace na desetine Palestinaca iz domova. Vrhovni sud Izraela trebalo je u ponedeljak da održi ročište po žalbi više od 70 ljudi protiv naloga za deložaciju u korist jevrejske naseljeničke organizacije u istočnom jerusalimskom okrugu Šeik Jarah, ali je sednica odložena zbog nemira.

Palestinski bes dodatno je pogoršao marš ultranacionalističkih jevrejskih ekstremista, u blizini istog područja, održan u znak protesta zbog niza video-snimaka objavljenih na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Palestinci napadaju ultrapravoslavne Jevreje u gradu i osvetničkih napada na Palestince od strane jevrejskih ekstremista.

Mnogi Palestinci to smatraju namernom provokacijom, jer tvrdokorni izraelski nacionalisti, koje prati policija, marširaju kroz Kapiju Damask u Starom gradu i kroz muslimansku četvrt do Zapadnog zida, najsvetijeg mesta gde se Jevreji mole.

Pročitajte još

Poslednji sukobi izbili su ispred kompleksa džamije Al Aksa, trećeg najsvetijeg mesta u islamu, dok ga Jevreji poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama.

Takođe, pojačane su spekulacije o tome da su trenutna dešavanja direktno u vezi sa izborima koji su održani u Izraelu krajem marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike