Liberman optužio izraelskog premijera: "Netanijahu je saveznik Hamasa"

15.05.2021

21:41 >> 21:26

0

Autor: M. I.

Bivši Netanijahuov savznik je u intervjuu za Kanal 12 naveo da tenzije nisu morale da dobiju ovakav razvoj

Liberman optužio izraelskog premijera: "Netanijahu je saveznik Hamasa"
Tanjug/Marc Israel Sellem/Pool via AP

Lider stranke Naš dom Izrael Avigdor Liberman optužio je danas premijera Benjamina Netanijahua da je ušao u sukob sa Hamasom kako bi izdejstvovao nove izbore u zemlji.

Bivši Netanijahuov savznik je u intervjuu za Kanal 12 naveo da tenzije nisu morale da dobiju ovakav razvoj i ocenio da je stateški cilj aktuelnog sukoba da se poboljša Netanijahuov status u izraelskoj javnosti kako bi zemlju ””uvukao u pete izbore”.

pročitajte još:

– Dokle god je mandat za formiranje vlade u rukama (mandatara) Jaira Lapida, Netanijahu će održavati konflikt – tvrdi Liberman.

On je Netanijahua nazvao “saradnikom Hamasa”, navodeći da je u interesu i izraelskog premijera i te organizacije da se neprijateljstva nastave, prenosi “Tajms of Izrael”.

Smatra da zarad bezbednosti stanovišta Izraela, sukob mora da se završi razoružavanjem Hamasa u okviru dogovora o ekonomskoj pomoći Gazi i vraćanjem tela dva izraelska vojnika koja drži Hamas.

– Ako se to ne dogodi, borili smo se ni zbog čega – rekao je Liberman.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je 5. maja da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu.

Ako opozicija uspe da formira vladu to će značiti kraj vladavine Netanijahua, a u protivnom u Izraelu bi na jesen mogli da budu održani peti izbori od aprila 2019.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug