Amerika protiv prekida vatre u pojasu Gaze!? Frustrirajuća reakcija iz Vašingtona na predlog koji bi okončao haos!

19.05.2021

16:20 >> 16:50

0

Autor: A. B.

Ovo praktično znači da bi Vašington stavio veto na francuski predlog ukoliko bi on došao do glasanja

Amerika protiv prekida vatre u pojasu Gaze!? Frustrirajuća reakcija iz Vašingtona na predlog koji bi okončao haos!
Copyright AP Photo/Khalil Hamra

SAD ne podržava ideju o smirivanju situacije u izraelskopalestinskom sukobu, stoji u saopštenju američke misije pri Ujedinjenim nacijama.

Ovo je reakcija iz Vašingtona nakon što je Francuska dala predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN gde se poziva na prekid vatre.

– Jasno smo ukazali na činjenicu da ćemo se usredsrediti na tekuće intenzivne diplomatske korake za okončanje nasilja i nećemo podržavati akcije koje prema nama podrivaju napore usmerene ka smirivanju situacije – ističe portparolka američke misije.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

Ovo praktično znači da bi Vašington stavio veto na francuski predlog ukoliko bi on došao do glasanja.

SAD od 10. maja blokiraju usvajanje deklaracije Saveta bezbednosti UN u kome bi se pozivalo na prekid vatre na Bliskom istoku.

Pročitajte još:

Od početka sukoba 10. maja u pojasu Gaze je ubijeno najmanje 219 Palestinaca, uključujući 63 dece i 36 žena, a na izraelskoj strani 12 ljudi, među njima dvoje dece, dva strana radnika i jedan vojnik.

Inače, satelitski snimci Pojasa Gaze zabrinuli su međunarodnu zajednicu, jer je ova oblast zamućena i na “Gugl Mapama” i na “Gugl Ertu”. Kako snimci nisu dostupni u visokoj rezoluciji, nemoguće je dobiti detaljan uvid u delove zemlje koji su pogođeni izraelskom raketama. Na osnovu njih istražitelji otvorenog koda procenjuju i koje lokacije bi sledeće mogle da nastradaju u sukobu.

U gradu Gazi jedva se naziru automobili na ulicama, dok se, sa druge strane, u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, jasno vide, a ponegde je čak moguće videti i ljude.

Satelitski snimci veoma su važan faktor u izveštavanju o izraelsko-palestinskom sukobu, koji traje već 10 dana, pa su vlasti izrazile zabrinutost da bi detalji na snimcima mogli da ugroze bezbednost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike