Republikanci prkose Trampu, podržali istragu o januarskom napadu na Kapitol

20.05.2021

05:31 >> 05:58

0

Trideset pet republikanaca podržalo je predlog koji je prošao glasanje sa 252-175, uprkos tome što je bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao članove svoj

Republikanci prkose Trampu, podržali istragu o januarskom napadu na Kapitol
Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File)

Predstavnički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata glasao je , uz podršku republikanaca, za komisiju koja će istražiti pobune na Kapitolu.

Naime, 35 republikanaca je podržalo predlog koji je prošao glasanje (sa 252-175), uprkos tome što je bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao članove svoje stranke da glasaju protiv „zamke demokrata“, prenosi BBC.

Veruje se da ova odluka neće proći u Senatu, pošto je lider republikanske većine u ovom telu Mič Mekonel nazvao pristrasnom.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Istraga bi trebalo da se sprovede po uzoru na komisiju koja je istraživala napade 11. septembra na Njujork i Vašington.

Osnovalo bi se telo sa 10 članova, ravnomerno podeljeno između dve glavne stranke, koje bi do kraja godine dalo i preporuke o tome kako sprečiti bilo kakvo ponavljanje napada na Kapitol.

Inače, prošlog meseca je objavljen interni dokument Pentagona, u kojem je opisana dramatična situacija tokom incidenta na američki Kapitolu 6. januara i otkriveni su novi, dramatični detalji u vezi sa napadom na zdanje američkog Kongresa.

Dva sata nakon ekstremnih napada Trampovih pristalica na Kapitol, tadašnji potpredsednik SAD Majk Pens pozvao je ministra odbrane i izdao naređenje: “Oslobodite Kapitol”, preneo je londonski Gradijan.

Lider većine u Senatu Čak Šamer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe su pozivali vojsku da hitno rasporedi nacionalnu gardu.

-Potrebna nam je pomoć -poručio je navodno Šamer u telefonskom razgovoru sa Pentagonom sat nakon upada u zgradu Kongresa.

Pročitajte još

U njemu se rasvetljavaju pogrešne obaveštajne procene, taktičke greške i birokratska odugovlačenja koja su pokazatelj da američke vlasti nisu u potpunosti i na vreme shvatile obim i intenzite nasilne pobune.

Tog 6.januara je nastradalo pet osoba prilikom upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike