Palestinci slavili čim je primirje stupilo na snagu: Izašli na ulice, ispaljivali vatromete i pevali (FOTO+VIDEO)

21.05.2021

12:16 >> 12:18

0

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije na kojima se vidi ushićenje građana koji konačno mogu da odahnu

Palestinci slavili čim je primirje stupilo na snagu: Izašli na ulice, ispaljivali vatromete i pevali (FOTO+VIDEO)
Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Prethodne noći, posle 11 dana bombardovanja, na snagu je stupilo primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Svetski lideri i članovi međunarodnih organizacija pozdravili su ovu odluka, a građani Gaze su joj se definitivno najviše obradovali.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Palestinci su odmah u dva sata posle ponoći, kada je na snagu stupio dogovor o prekidu vatre, izašli na ulice da proslave.

Stanovnici Pojasa Gaze slavili su do jutra, vozeći se kroz istočni Jerusalim, ispaljujući vatromete i mašući palestinskim zastavama.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije na kojima se vidi ushićenje građana koji konačno mogu da odahnu.

Iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua prethodno je potvrđeno da je Kabinet za bezbednost jednoglasno glasao za prekid vatre.

– Kabinet bezbednosti jednoglasno je prihvatio preporuku svih šefova službi bezbednosti, šefa generalštaba, šefa Šabaka, šefa Mosada i šefa Saveta za nacionalnu bezbednost da prihvate egipatsku inicijativu o bilateralnom prekidu vatre, koji će stupiti na snagu kasnije – navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Ovaj sastanak, koji je sazvao izraelski premijer, završen je posle tri sata, prenosi Sputnjik.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

U isto vreme i Hamas je potvrdio da će prekinuti vatru, ali je upozorio da i dalje “drži prste na obaraču”, dok je visoko pozicionirani član ove organizacije na društvenim mrežama proglasio pobedu Hamasa nad Izraelom i pozvao građane da izađu na ulicu i proslave.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Amerika hoće saradnju sa Palestincima, ali ne i sa Hamasom

Odluku o primirju pozdravile su Sjedinjene Američke Države, dok je predsednik Džo Bajden obećao da će pomoći Palestincima da obnove porušeno.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Pročitajte još

– Želimo da uradimo obnovu sa palestinskom samoupravom – ne sa Hamasom – na način koji ne dozvoljava Hamasu da samo obnovi zalihe arsenala – kazao je Bajden.

Sa druge strane, zvaničnik Hamasa Ali Barake rekao je da su ih kontaktirali zvaničnici Rusije, Egipta, Katara i Ujedinjenih nacija kako bi postigli primirje sa Izraelom. Barake je govorio samo nekoliko minuta nakon što je Netanijahuova kancelarija najavila prekid vatre za zaustavljanje jedanaestodnevne vojne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi