Ko je novinar koji se zamerio Lukašenku i zbog čeka Protaševiču preti smrtna kazna?

24.05.2021

12:04 >> 17:31

0

Autor: A.S.

Mladi novinar uhapšen je u nedelju u Minsku, nakon što je Lukašenko navodno preusmerio let aviona

Ko je novinar koji se zamerio Lukašenku i zbog čeka Protaševiču preti smrtna kazna?
Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File)

Svet je uzburkala akcija hapšenja mladog novinara Romana Protaševiča u Minsku, ali koliko se zapravo zna o njegovim aktivnostima i opozicionom poslu?

Tokom 2015. godine, kao mladi novinar, zajedno sa Stepanom Putilom je osnovao kanal “Neksta” sa sedištem u Poljskoj, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih opozicionih medija u Belorusiji, a prošle godine je prenosio snimke protesta protiv Lukašenka, navodi “Skaj njuz”.

Kanal je sa “Jutjubu” za dve godine prešao na “Telegram”, koji su koristili za prenose protesta u vreme kad je stranim medijima bilo teško da iz prve ruke izveštavaju iz bivše sovjetske republike. Kanal se kasnije podelio na “Neksta” i “Neksta lajv”.

Potom je Protaševič uređivao drugi kanal “Telegrama” koji je u Belorusiji prepoznat kao ekstremistički – “Brejn Belarus”, koji je pak pokrivao proteste. Protaševič sada radi za drugi kanal “Telegrama”, “Belamovu”.

Proteklih nekoliko godina živeo je u egzilu u Litvaniji, plašeći se hapšenja u rodnoj Belorusiji, u kojoj mu preti optužnica zbog ekstremizma, uključujući organizovanje masovnih protesta i podsticanje na društvenu mržnju, a povezano sa prošlogodišnjim demonstracijama u zemlji.

Protaševič poriče optužbe, ali ako ga osude mogao bi biti kažnjen na do 15 godina zatvora, a govorilo se i o smrtnoj kazni.

“Njujork tajms” navodi da ga je u novembru beloruska bezbednosna služba KGB stavila na listu terorista.

Avion “Rajanera” na liniji Atina-Viljnus u kojem se nalazio istaknuti beloruski opozicioni novinar Roman Protaševič prinudno je sleteo u Minsku nakon navodne sumnje o podmetnutoj bombi. Ispostavilo se da je pretnja lažna ali je zato Protaševič uhapšen, baš kao i njegova devojka Sofija Sapega sa kojom je putovao nakon odmora u Grčkoj, kako je saopštio Evropsko humanistički univerzitet iz Viljnusa.

Pre ukrcavanja na let u Atini, sumnjao je da ga je pratio nepoznati čovek

Franak Vjačorka, novinar i pomoćnik opozicione liderke Svetlane Tihanovske, rekao je da je Protaševič bio s njim u kontaktu pre nego što se ukrcao u avion i da je sumnjao da ga prate.

– Jutros sam bio u kontaktu s Romanom… podelio je zabrinutost da ga neko prati na aerodromu u Atini – rekao je on “Dojče veleu”.

Navodno, neko je pokušao da fotografiše njegovu dokumentaciju.

– On je bio sledeći u redu da mu provere dokumenta, samo se okrenuo i otišao… ka kapiji – napisao je Protaševič i opisao čoveka kao sredovečnog, srednje građe, proćelavog, sa kožnom aktovkom.

Kolege su rekle da se više nisu čule sa Protaševičem. Vjačorka ga je opisao kao “ličnog neprijatelja Lukašenka”, navodeći da je disident “objavljivao snimke i fotografije sa protesta o torturi i stanju u zatvorima”.

– Bio je jedna od najuglednijih figura koje su govorile o užasnim kršenjima ljudskih prava… Mislim da je ono što smo videli danas, to je bila njihova osveta, lična osveta Lukašenka protiv Romana i njegovog principijelnog stava – rekao je on “Dojče veleu”.

Rojters je preneo da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio prinudno sletanje aviona u Minsk. Dok osude ovakvog postupka vlasti stižu sa svih strana – iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, NATO i OEBS-a, zvaničnici Litvanije su pokrenuli krivičnu istragu koja, kako su naveli, uključuje “otmicu aviona u terorističke svrhe” i kršenje ljudskih prava po brojnim međunarodnim sporazumima.

Litvanijske vlasti navode da se osim Protaševiča i njegove devojke, Sofije Sapege najmanje još četvoro ljudi nije ukrcalo nazad u avion nakon incidenta u Minsku, a iz kompanije Rajaner su naveli da sumnjaju da je reč o agentima KGB-a.

Zašto je Protaševič na meti?

Njegov kanal “Neksta” bio je opozicioni glas Belorusije koji je pokazivao kako Lukašenko pokušava da potisne opoziciju. “Skaj njuz” piše da se Lukašenko obrušavao na novinare, “jedan za drugim”, da je proglasio “Nekstu” ekstremističkom organizacijom i da “pokušava da zaplaši sve koji deluju u svojstvu novinara – a očito i one van Belorusije”.

Beloruski predsednik je, ističe “Skaj njuz”, “vidno uplašen” Protaševičem, s obzirom na mere koje je preduzeo da ga pritvori. Lukašenko nema autoritet za “Rajaner”, ali je očigledno zapretio pilotima i uspeo da ukrca svoje bezbednosne agente u avion, nakon što ga je prinudno spustio u Minsk, prenose inostrani mediji.

Vidno zatečena Lukašenkovim postupkom, međunarodna zajednica je osudila incident.

Dok je premijer Poljske Mateuš Moravjecki zatražio raspravu o hitnim sankcijama protiv Lukašenkovog režima, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je akcija beloruskih vlasti “apsolutno neprihvatljiva”, dok je Norbert Retingen, direktor saveta za spoljnu politiku Donjeg doma nemačkog Bundestaga, rekao da je ovaj incident “slučaj terorizma, ukoliko se ispostavi tačnim”.

“Skaj njuz” navodi da je situacija u Belorusiji veoma teška za sve koji se protive Lukašenku, “poslednjem evropskom diktatoru” koji je ranije sam rekao da je njegov stil vladavine “autoritaran”.

Reakcija Protaševiča nakon što je avion preusmeren

Podaci sa sajta Flightradar24.com pokazuju da je avion preusmeren svega dva minuta pre nego što je trebao da uđe u vazdušni prostor Litvanije. Protaševič se vidno veoma uznemirio i tresao se kad je shvatio da je avion preusmeren za Minsk, umesto da ide prema planu za Viljnus, rekao je svedok Radiju Slobodna Evropa.

– Nakon što se avion iznenada okrenuo, jedan momak (Protaševič) je počeo da paniči, zgrabio je glavu rukama – naveo je.

Putnik iz Litvanije koji se predstavio kao Mantas rekao je Rojtersu da je Protaševič potom ustao sa svog sedišta, otvorio ormarić za prtljag iznad glave, izvadio laptop i telefon i dao ih svojoj devojci Sofiji Sapegi. Drugi putnik je rekao da se mladi bloger obratio putnicima.

Pročitajte još:

– Dobiću smrtnu kaznu ovde (u Belorusiji), rekao je dok su ga odvodili – ispričao je taj putnik.

Po sletanju u Minsk, pripadnici bezbednosnih snaga su izveli putnike i pregledali njihove stvari.

– Protaševičev prtljag je izbačen na pistu, a on je izdvojen sa strane – rekao je jedan od putnika, preneo je “Dojče vele”.

– Pitali smo ga šta se dešava. Rekao nam je ko je on i dodao: “Čeka me smrtna kazna”. Bio je nešto mirniji, ali je drhtao – naveo je putnik.

Na kraju je mladog blogera odvela vojska, kako navode izvori.

Poput Protaševiča i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska živi u Litvaniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike