Objavljena lista kandidata za predsednika Irana, glavnom favoritu zabranjeno učešće

26.05.2021

15:00 >> 14:18

0

Izvesnom broju kandidata zabranjeno je da se kandiduje na izborima, koji se održavaju 18. juna

Objavljena lista kandidata za predsednika Irana, glavnom favoritu zabranjeno učešće
Copyright Profimedia

Iran je odobrio konačnu listu kandidata za izbore koji će se održati u junu mesecu ove godine. Međutim, kandidovanje je zabranjeno za nekoliko istaknutih ličnosti, među kojima je i bivši predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Iranski mediji objavili su u utorak listu od sedam predsedničkih kandidata. Na listi dominiraju desničari, uključujući šefa pravosuđa Ibrahima Raisija, za kog se veruje da je blizak sa vrhovnim liderom ajatolahom Alijem Hamneijem. Prema svim anketama, on je za sada favorit na predstojećim izborima.

Ali Larijani, Profimedia

Raisi se i ranije kandidovao za predsednika, izgubivši od predsednika Hasana Rohanija, još 2017. godine, sa velikom razlikom od 20 procenata glasova. Rohaniju je sada zabranjeno da se kandiduje zbog zakonskih ograničenja, jer je već odslužio maksimalno dozvoljena dva uzastopna četvorogodišnja mandata.

Izvesnom broju kandidata zabranjeno je da se kandiduje na izborima, koji se održavaju 18. juna. Na spisku se nalazi nekoliko političkih veterana, poput Ahmadinedžada, koji je bio predsednik od 2005. do 2013. godine i bivšeg predsednika parlamenta i konzervativca Alija Larijanija. Analitičari smatraju da se bi Larijani bio jedan od glavnih favorita za ove izbore.

Pročitajte još:

On se odmah po odluci da mu je zabranjeno da se kandiduje oglasio i rekao da se neće žaliti na odluku Saveta.

– Obavio sam svoju družnost pred Bogom i nacijom i zadovoljan sam – napisao je on na Tviteru i dodao: – Hvala svima na podršci i nadam se da ćete učestvovati na izborima.

Ahmadinedžad se do sada nije oglašavao. Sa vrhovnim vođom se sukobljavao od 2017. godine, kada mu je ovaj savetovao da se ne kandiduje ponovo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike