Detalji tajnog venčanja britanskog premijera: Svi se pitaju kako je uspeo da se venča u crkvi

30.05.2021

15:04 >> 15:05

0

Autor: M. Al Shukeir

Jedan član osoblja Vestminsterske katedrale, koja je oko kilometar i po od premijerske rezidencije, kaže da su i oni tek dan ranije saznali identitet para koj

Detalji tajnog venčanja britanskog premijera: Svi se pitaju kako je uspeo da se venča u crkvi
Tanjug/Rebecca Fulton/Downing Street via AP

Britanski premijer Boris Džonson (56) venčao se u subotu sa svojom verenicom Keri Sajmonds (33) na privatnoj ceremoniji i time postao prvi šef britanske vlade koji se venčao tokom svoje dužnosti. Par je u bračnu luku uplovio u tajnosti u Vestminsterskoj katoličkoj katedrali u središtu Londona, istoj onoj u kojoj je prošle godine kršten njihov sin Vilferd.

Kako piše “Daily Telegraph”, ceremonija je obavljena samo nekoliko dana nakon što je par članovima svoje porodice i prijateljima poslao pozivnice za svadbenu proslavu koju planiraju da održe 30. jula sledeće godine. U “Dauning stritu”, službenoj rezidenciji britanskog premijera, odbili su da komentarišu ceremoniju, a Telegraph saznaje da čitav niz najviših vladinih službenika i Džonsonovih bliskih saradnika nije imao pojma šta se događa dok nisu videli vest u medijima.

Tanjug/Rebecca Fulton/Downing Street via AP

Jedan član osoblja Vestminsterske katedrale, koja je oko kilometar i po od premijerske rezidencije, kaže da su i oni tek dan ranije saznali identitet para koji će se tamo venčati.

Boris Džonson i Keri Sajmonds verili su se krajem 2019. godine, ali je britanski premijer u više navrata odbijao da odgovori na pitanje kada će se venčati. Poslednji put odgovor je izbegao u martu kada su ga pitali da li planira svadbu kasnije tokom godine, ali on ni tada nije dao odgovor.

Par je venčao sveštenik Danijel Hamprejs koji je prošle godine u skromnoj ceremoniji krstio njihovog sina Vilfreda.

Kako je jedan svedok otkrio za “The Sun”, katedrala je u subotu poslepodne bila zatvorena na pola sata kako bi se ceremonija održala.

– Nema vam ovde previše venčanja… Kada su izašli napolje, odmah su uleteli u automobil, izjavio je svedok.

Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, File

– Tačno je, održano je venčanje. Takođe je tačno da je reč o premijeru. Keri je izgledala predivno. Obukla je dugu belu haljinu bez vela. Izgledala je jako lepo, a on je bio izrazito srećan, kao što možete i da zamislite. Obukao je vrlo elegantno odelo. Dok je ona prilazila oltaru, on nije skidao pogled s nje. Pročitali su zavete, a zatim su se poljubili. Izgledali su baš zaljubljeno, opisao je jedan crkveni radnik za “Daily Telegraph”.

Nešto pre početka ceremonije, koja je navodno potrajala oko pola sata, a tokom koje je svirala klasična muzika, Keri je na svom profilu na Instagramu objavila fotografiju jednogodišnjeg sina Vilfreda na polju zumbula.

U Engleskoj je trenutno zbog epidemije koronavirusa na snazi zabrana okupljanja više od 30 ljudi na venčanjima, što su Boris i Keri ispoštovali.

Katedrala je navodno bila ispražnjena oko 13:30, a pola sata kasnije dojurila je limuzina iz koje je izašla Keri. Ubrzo je došao i Boris.

– Bio sam u šoku kad sam shvatio čije je to venčanje. Sve je bilo tajno, saznali smo tek dan ranije. Sigurnosne mere su bile jake, policije je bilo svuda, sve je izgledalo pomno isplanirano, ispričao je drugi crkveni radnik.

Pročitajte još:

Nedugo nakon venčanja, pred premijerskom rezidencijom u “Dauning stritu” viđeni su Borisov otac Stenli i njegova sestra Julija, a neki mediji javljaju da su došli i druga Borisova sestra Rejčel, te braća Džo i Leo. Iz rezidencije je navodno dopirala pesma. Tokom subotnje večeri viđeni su i muzičari kako napuštaju rezidenciju.

Boris Džonson je svoju prvu suprugu Alegru Mostin-Oven upoznao tokom studija na Oksfordu. Venčali su se 1987, ali brak im se raspao 1993. Iste godine Boris se venčao s Marinom Viler, prijateljicom koju je upoznao još u detinjstvu. Razveli su se 2018. godine, a u braku su dobili četvoro dece: dve ćerke, Laru Letis (26) i Kasiju Pičes (22) i dvojicu sinova Mila Artura (24) i Teodora Apola (20).

Boris ima i peto dete,  Stefani Makintire, iz vanbračne veze s umetnicom Helen Makintire. U medijima su se spominjale i njegove ljubavne afere s američkom preduzetnicom Dženifer Arkuri i novinarkom Petronelom Vajat.

Keri Sajmonds je svojevremeno bila direktorka komunikacija britanske Konzervativne stranke, a u vezu s Borisom stupila je 2019. godine. Pre nego što je Boris postao premijer, par je živeo u Kerinom stanu, a sada žive u službenom premijerskom stanu, koja se nalazi pored premijerske rezidencije. Zbog renoviranja tog stana Džonson je nedavno je bio u centru skandala zbog nejasnih izvora finansiranja radova.

Kako je uspeo da se venča u Katoličkoj crkvi nakon dva propala braka?

Nakon što je objavljeno da je par venčao katolički sveštenik, mnogi su se zapitali kako je Džonsonu, koji je prethodno već dva puta bio u braku, pošlo za rukom stupiti u treći, i to katolički. Za Keri Sajmonds se zna da je katolkinja koja dosad nije bila venčana, no Džonson je, prema službenoj premijerskoj biografiji, tokom školovanja na prestižnom Etonu s katoličanstva prešao na anglikansku religiju.

Spekuliše se se da je, ne bi li se venčao u Katoličkoj crkvi, možda tražio poništenje prethodnih brakova. No, drugi izvori, kako prenosi “Daily Telegraph”, nagađaju da je moguće da se prethodna dva braka automatski smatraju poništenim jer su sklopljena “izvan kanonske forme”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi