Tektonske promene na izraelskoj političkoj sceni: Ključni naredni sati, Netanjahu odlazi u istoriju?

02.06.2021

19:01 >> 05:56

0

Jedini cilj nove vlade - uništenje Netanjahua, kaže za naš portal Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost

Tektonske promene na izraelskoj političkoj sceni: Ključni naredni sati, Netanjahu odlazi u istoriju?
Copyright Profimedia/Tanjug/AP/Yonatan Sindel/Debbie Hill

Desničarski političar Naftali Benet mogao bi da već za nedelju dana postane novi izraelski premijer, a sinoć je postalo jasno da još uvek aktuelni premijer Benjamin Netanjahu neće biti u sastavu nove vlade. Kako mediji pišu, Benet je konačno probio led, tako što je izneo kritike na račun bivšeg mentora, rekavši da je Netanjahu pokušao da državu dovede do “lične Masade” – sinonim za jevrejske zapovednike koji su počinili masovno samoubistvo umesto da postanu rimski robovi u 1. veku nove ere.

Benet je najavio da će formirati vladu nacionalnog jedinstva sa Jairom Lapidom, liderom stranke centra. Strane suprotstavljene Netanjahuu ne samo što imaju većinu u Knesetu, već planiraju i da rade zajedno. To bi moglo da označi kraj dugog perioda tokom kojeg je Netanjahu bio na vlasti – 12 godina otkakao se vratio na funkciju 2009. godine. Ipak, možda je preuranjeno govoriti o kraju ere Netanjahua, jer se pretpostavlja da službenu rezidenciju u Jerusalimu neće napustiti bez borbe. Možda jeste izgubio perspektivu da sakupi većinu za vladu, ali čini se da će sigurno nastaviti da vrši pritisak na članove opozicije.

Čak i ako uspeju da održe koaliciju na okupu i Benet položi zakletvu kao sledeći izraelski premijer, Netanjahu neće nestati sa političke scene, piše CNN. I dalje je lider Likuda, najveće izraelske stranke, i teško da će se odreći te pozicije. Pošto se suočava s krivičnim prijavama za primanje mita i drugim aferama, ali negira svoju umešanost u te malverzacije, očekuje se da će suđenje trajati godinama, a izraelski zakon bi mu omogućio da ponovo bude premijer.

Kao lider opozicije, sa značajnim brojem fanatičnih pristalica, Netanjahu će sigurno planirati još jedan povratak, čekajući na bilo kakav pogrešan potez svog naslednika, a sigurno će koristiti i razdor u novoj koaliciji različitih ideoloških partija. S druge strane, opozicija očekuje da će njegova sposobnost da dominira biti ozbiljno umanjena ako bude sklonjen sa funkcije. Za mnoge Izraelce, Netanjahu će ostati premijer u egzilu i narednih godina. Čak i ako se nikada ne vrati u kabinet premijera, njegov pečat koji je dao toj zemlji trajaće decenijama.

Za početak,i novu vladu bi u velikoj meri činili političari koje je on okupio. Benet je započeo svoju javnu karijeru kao šef kabineta Netanjahua i od njega je naučio kako da bude političar.

Isto tako, Netanjahu je oblikovao mnoge starije članove nove vlade – Avigdora Libermana, Ajeleta Šakeda, Gideona Sara, Zeva Elkina i druge. Možda su postali njegovi nepomirljivi rivali, ali svi su bili njegovi štićenici u nekom trenutku.

Naftali Benet, Printscreen/Youtube

Iako ga neki smatraju izdajnikom zbog potpisavanja Abrahomovog sporazuma u Beloj kući za vreme Trampove administracije, i iako su desničari govorili da posredno pravi ustupke Palestini, on nije uradio ništa na normalizaciji odnosa sa susedima. Odbio je da im da bilo kakve ustupke, a najnoviji sukobi samo su dokaz da je pitanje trenutka kada će guranje problema pod tepih dovesti do eskalacije.

S druge strane, novu vladu ujedinjuje samo želja da smeni Netanjahua. Teško da će biti u stanju da se dogovori o bilo kojoj politici koja se dalje odnosi na rešavanje sukoba. Ne očekuje se ni da će nova vlada napraviti bilo kakve radikalne promene u izraelskoj regionalnoj politici.

“Pretnja za bezbednost zemlje”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu juče je rekao da najavljena koaliciona vlada predstavlja pretnju bezbednosti zemlje.

Netanjahu je uputio apel političarima iz desničarskih stranaka da ne podrže koaliciju koju je najavio ultranacionalista Naftali Benet sa opozicionim liderom, centristom Jairom Lapidom.

Jedini cilj nove vlade – uništenje Netanjahua

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za 24sedam da treba sačekati narednih 48 sati zbog žalbe koju je Ustavnom sudu podneo Benjamin Netanjahu.

– Podneo je žalbu Ustavnom sudu zbog mogućnosti da se formira nova vlada i treba sačekati tu odluku. Ovo mu je poslednji kec iz rukava i nema velike šanse za uspeh. Sa druge strane nova većina je tanka, a Netanjahu pokušava da “slomi” nestabilnu koaliciju, tako što vrši pritisak na opozicione poslanike – objašnjava Rajić.

Kako kaže, ukoliko dođe do promene vlasti, teško da će se njegova stranka Likud ikada vratiti na vlast, kao što mnogi smatraju.

Printscreen/Pink

– Isplivaće mnogobrojne afere, a jedini cilj nove vlade biće uništenje Netanjahua. Zaista će biti u problemu, aktiviraće brojne optužnice protiv njega, a nove vlasti imaju ambiciju da ga strpaju iza rešetaka. U toj vladi će biti toliko različitih partija, od arapskih do ekstremnih nacionalista, i njihova politika se zasniva na tome da Likud nestane sa političke scene. To je slično situaciji u Crnoj Gori i sadašnjoj vladi koja opstaje samo da se ne bi vratio Milo Đukanović.

Kada je reč o vladi koju bi vodili Benet i Lapid, Rajić tvrdi da se ništa ne bi mnogo promenilo.

– Naročito se ništa neće promeniti kada je reč o spoljnoj politici, ne bi rešili problem sa Palestinom, jedino što bi možda bilo drugačije jeste odnos sa Bajdenovom administracijom. Pošto je Netanjahu bio bliži Trampovoj struji, u ovom slučaju, kada je Bajden predsednik, relaksirali bi se odnosi sa Amerikom.

Sreda – dan D 

Prema izraelskim zakonima, pedesetsedmogodišnji Lapid ima rok do srede da saopštio da li je postigao dogovor o formiranju vlade. Novu vladu trebalo bi da čine neke od stranaka desnice, levica i partija centra.

Premijer Netanjahu, kome su sudi za korupciju, na izborima u martu nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova sa svojom strankom Likud.

Pročitajte još:

To su bili četvrti uzastopni parlamentarni izbori u Izraelu u poslednje dve godine na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Netanjahu ni ovaj put nije uspeo da osigura formiranje koalicione vlade.

Benetova stranka je na izborima osvojila šest mandatu u Knesetu – skupštini, koja ima 120 mesta.

Sa tih šest mandata, koalicija koju je okupio Jair Lapid imala bi većinu za formiranje vlade.

Na poslednjim izborima, Lapidova stranka Ješ Atid zauzela je drugo mestao, iza Netanjahuovog desničarskog Likuda.

Prema izraelskom proporcionalnom izbornom sistemu, veoma je teško da jedna stranka osvoji dovoljono mandata da sama formira vladu.

Zato često nastaju koalicione vlade u kojima mesto imaju i manje stranke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike