Šta Netanjahuov odlazak sa vlasti znači za Izrael, šta za Palestinu, a šta za njega samog?

03.06.2021

21:01 >> 20:46

0

Da li će nova vlada posvetiti više pažnje Palestincima i njihovom problemu i kako će se dolazak jedne šarolike vlade odraziti na politički opstanak Netanj

Šta Netanjahuov odlazak sa vlasti znači za Izrael, šta za Palestinu, a šta za njega samog?
Profimedia

Benjamin Netanjahu posle 12 godina odlazi sa vlasti! Vest je odjeknula celim svetom, jer uz sve pokušaje da ostane na toj poziciji, izraelski političar nije uspeo da se izbori za mesto premijera. Da je situacija bila napeta do poslednjeg časa govori i činjenica da su njegovi protivnici Lapid i Benet dogovor napravili samo nekoliko sati pre isteka roka za sastav vlade.

Lideri ekstremno desne Jamine i centrističke Ješ Atid, Naftali Benet i Jair Lapid, i predsedavajući stranke Raam (Ujedinjene arapske liste) Mansur Abas postigli su dogovor o vladi jedinstva, za čije formiranje je rok bila sreda u ponoć po lokalnom vremenu. Prema navodima sporazuma, Lapid i lider desničarske partije Jemina obavljaće posao premijera u rotaciji, a očekuje se da nova vlada bude formirana naredne nedelje.

Profimedia/Tanjug/AP/Yonatan Sindel/Debbie Hill

Benet će biti premijer u prve dve godine mandata vlade, posle čega će na njeno čelo doći 57-godišnji Lapid. Istorijski sporazum takođe uključuje malu islamističku stranku – Ujedinjenu arapsku listu, što bi je učinilo prvom arapskom strankom koja je deo vladajuće koalicije.

Šta čeka Izrael, a šta Netanjahua, dva su pitanja koja najviše zanimaju celu zemlju, ali i region, s obzirom na poslednja dešavanja i rat u Gazi. Da li će nova vlada posvetiti više pažnje Palestincima i njihovom problemu i kako će se dolazak jedne šarolike vlade odraziti na opstanak Netanjahua u politici?

S druge strane, Netanjahu će u ovom slučaju biti lider opozicije, sa znatnim brojem fanatičnih pristalica. Ono što je sigurno, jeste to da će planirati još jedan povratak, čekajući na bilo kakav pogrešan potez svog naslednika, a sigurno će koristiti i razdor u novoj koaliciji različitih ideoloških partija.

Prosta matematika

Premijer Netanjahu na izborima u martu nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova sa svojom strankom Likud. To su bili četvrti uzastopni parlamentarni izbori u Izraelu u poslednje dve godine na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Benetova stranka je na izborima osvojila šest mandatu u Knesetu – skupštini, koja ima 120 mesta. Sa tih šest mandata, koalicija koju je okupio Jair Lapid imala bi većinu za formiranje vlade. Na poslednjim izborima, Lapidova stranka Ješ Atid zauzela je drugo mesto, iza Netanjahuovog desničarskog Likuda.

Kraj Netanjahuove ere – šta čeka njega, a šta Izrael?

Benjamin Netanjahu, poznat po nadimku Bibi, premijer je Izraela od marta 2009. godine, a na toj poziciji se nalazio i od 1996. do 1999. godine. Netanjahu je takođe predsednik političke stranke Likud.

Na mestu premijera Izraela drži rekord po dužini mandata, a takođe je i prvi premijer koji je rođen u samom Izraelu, nakon proglašenja nezavisnosti te države 1948.

Profimedia

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za 24sedam da ova promena vlasti za Likud i njegovog lidera Netanjahua znači nestanak sa političke scene.

– Isplivaće mnogobrojne afere, a jedini cilj nove vlade biće uništenje Netanjahua. Zaista će biti u problemu, jer će biti aktivirane brojne optužnice protiv njega, a nove vlasti imaju ambiciju da ga smeste iza rešetaka. U toj vladi će biti mnogo različitih partija, od arapskih do ekstremnih nacionalista, čija se politika zasniva na tome da Likud nestane sa političke scene. To je slično situaciji u Crnoj Gori i sadašnjoj vladi koja opstaje samo da se ne bi vratio Milo Đukanović.

Pročitajte još:

Međutim, profesor dr Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ističe za 24sedam da treba sačekati i zvanično formiranje vlade, jer je Izrael politički zanimljiv zbog velikog broja partija.

– Ali ukoliko ova vlada bude konačno formirana, ne očekujem velike promene na spoljnom planu, čak bi moglo da se nastavi s politikom jačanja izraelske države i stavljanja palestinskog pitanja pod tepih, što bi naišlo na podršku arapskih država – objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, na unutrašnjem planu ova vlada bi mogla da ubrza realizaciju aneksije Zapadne obale.

– U predugovoru sa arapskom partijom dogovoreno je da se stavi moratorijum na iseljenje arapskih rezidenata u Jerusalim. Deo tog dogovora je i legalizacija naselja koja su sada nelegalna i u kojima žive beduini. Sa jedne strane bi se pacifikovali Arapi u Jerusalimu, ali sa druge strane ne bi našli rešenje za palestinsku državu. Takođe, ono što se očekuje od ove vlade je borba protiv privilegija koje imaju ultraortodoksni Jevreji u toj državi.

Izrael dobio i novog predsednika

Izrael je juče dobio i novog predsednika – u pitanju je iskusan političar Isak Hercog (60), koji je izabran u Knesetu. Za Hercoga je glasalo 87 poslanika. Predsednički položaj u Izraelu je uglavnom ceremonijalnog karaktera. Hercog je bivši šef izraelske Radničke partije i opozicioni lider koji nije imao uspeha u trci za premijersko mesto protiv Benjamina Netanjahua 2013. godine.

On će doći na predsedničku funkciju umesto Reuvena Rivlina, kome mandat ističe sledećeg meseca.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi