Svi Netanjahuovi skandali: Poziv na linč, primanje mita, prevare, raskalašni sin i bahata supruga

05.06.2021

21:03 >> 07:53

0

Deceniju i po vladavine obeležile su mnoge kontroverze, ali je iskusni političar sve do sada uspevao da se održi na poziciji

Svi Netanjahuovi skandali: Poziv na linč, primanje mita, prevare, raskalašni sin i bahata supruga
Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ozbiljno se zabrinuo za svoju fotelju kada je mandatar Jair Lapid, vođa partije Ima budućnosti (Ješ Atid), postigao dogovor sa Naftalijem Benetom, koji je sa svojih sedam mesta u parlamentu bio ključni koalicioni saveznik i Netanjahuu i od koga je zavisilo da li će vlada biti formirana u roku. Ukoliko se članovi parlamenta ne usprotive koaliciji, kako je od njih zahtevao trenutni premijer, upravo Benet će biti šef vlade naredne dve godine, nakon čega će ga na tom mestu zameniti Lapid tokom druge dve godine mandata.

Svetski mediji i politički analitičari smatraju da Netanjahu neće uspeti u svojoj nameri da sabotira nesvakidašnju koaliciju i da će uskoro otići u opoziciju u nameri da ponovo dođe na vlast. Ipak, to će, prema procenama, biti skoro nemoguće, naročito zbog brojnih afera aktuelnog premijera, koji bi mogao da završi i u zatvoru.

Za šta se sve optužuje?

Netanjahu je prvi premijer u istoriji Izraela kojem se sudi dok je na dužnosti. On je optužen za primanje mita, povredu poverenja i prevaru u tri odvojena slučaja. Suđenje je trebalo da počne u martu prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije, pa je proces pokrenut tek u maju 2020. Očekuje se da će trajati nekoliko godina, a ukoliko bude ustanovljeno da je Netanjahu kriv po bilo kojoj tački optužnice, mogao bi da robija i do 10 godina.

Profimedia

Tužioci optužuju premijera, koji je odbijao da podnese ostavku zbog procesa koji se vodi protiv njega, da je primao skupe poklone i pokušao da utiče na medije da povoljnije izveštavaju o njemu, nudeći im razne usluge zauzvrat. Ovog februara on je negirao sve optužbe, a isto je ponovio i u aprilu.

Netanjahu se sumnjiči da je dodelio beneficije telekom divu “Bezeku” dok je bio zadužen za ministarstvo komunikacija tokom premijerskog mandata. Zauzvrat je “Walla” pozitivno izveštavala o njemu.

Osim toga, sumnjiči se da je pregovarao sa izdavačem lista “Jediot Ahronot”, najtiražnijih dnevnih novina, sa ciljem da poboljša izveštavanje o njemu u zamenu za slabljenje lista “Izrael Hajom”.

Netanjahu i njegova supruga Sara navodno su od 2011. do 2016. dobijali skupe cigarete, šampanjac i druge skupocene poklone, vredne ukupno 192.000 dolara, od izraelskog filmskog producenta Arnona Milčana i australijskog biznismena Džejmsa Pakera. Zbog toga je premijer navodno uticao na to da se Milčan oslobodi poreza i da mu se sredi američka viza.

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Kad je vest o optužbama dospela u javnost, građani su se podelili. Protivnici su bili sve glasniji, a pristalice su mu pružile još veću podršku. Tako su i jedni i drugi više puta u prethodnih nekoliko meseci izlazili na ulice na proteste.

Netanjahuove pristalice u procesu koji se vodi protiv njega vide zaveru levice, medija i pravosuđa.

Optuživan za pozive na ubistvo Rabina

Nakon ubistva premijera Jicaka Rabina 1995, kojeg je usmrtio izraelski ekstremista, tada opozicioni lider Netanjahu optužen je da je uticao na eskalaciju nasilja i mržne koja je dovela do atentata, ili da bar nije pokušao da smiri napetost među svojim pristalicama.

Profimedia

Nekoliko nedelja pre ubistva Netanjahu se sa balkona iznad Trga Cion u Jerusalimu, pred nekoliko hiljada demonstranata i pristalica desnog krila, zarekao da će se “otarasiti” Rabina, koga je nazvao “izdajicom” i “nacistom” zbog toga što je potpisao mirovni sporazum sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

Skandali odbačeni kao zavere

Već 1993. godine, kada je Netanjahu bio u centru seks-skandala i kada je objavljen snimak u kom je priznao vanbračnu aferu, uspeo je da svoje protivnike označi kao neprijatelje koji posvećeno rade na tome da ga svrgnu s vlasti izmišljenim skandalima.

Tokom decenije i po, koliko je Benjamin bio na mestu premijera, porodica Netanjahu bila je pod istragom nekoliko puta kada su njihove finansije dospele u javnost: 1.600 dolara za Netanjahuovu frizuru i 1.750 za šminku za putovanje u Njujork 2015. godine, 127.000 za krevet koji je instaliran u avion zbog petočasovnog puta u London, 2.700 dolara potrošenih na sladoled. Osim toga, Netanjahu je prošle godine iskoristio retko korišćene pogodnosti koje imaju strane diplomate i više puta je nosio kofere prljavog veša na besplatno čišćenje u Vašington.

Profimedia

Mnogi Izraelci na njegov rasipnički način života gledaju kao na fundamentalnu kulturu besramne korupcije u premijerovoj rezidenciji.

Tako mnoge nije začudilo ni to što je Netanjahu poslednji sudski postupak koji se vodi protiv njega opisao kao “lov na veštice” usmeren protiv njega.

Sabotiranje rivala

Kad god je bio suočen sa svojim suparnicima, Netanjahu im je nudio poslove, saveze i podršku, da bi im onda zabio nož u leđa. U međuvremenu je uspevao u tome da izvuče najbolje iz saveza.

Tako je 2013. oslabljeni Netanjahu stupio u koaliciju sa svojim centrističkim rivalom Jairom Lapidom, koji mu je obezbedio većinu od 61 mesta u Knesetu, koja mu je bila neophodna da bi ostao na vlasti.

Tanjug/Yonatan Sindel/Pool via AP

Netanjahu je Lapidu tada namenio ulogu ministra finansija, koju on nije želeo, a svom drugom suparniku, Cipi Livni, poverio je ministarstvo pravde. Obojicu ih je smenio već 2014. godine, izjavivši da ne može više da toleriše opoziciju u vladi. Zahtevao je raspuštanje Kneseta i nove izbore.

Život na visokoj nozi i gospođe Netanjahu

Sara Netanjahu bila je optužena 2018. za prevaru i zloupotrebu poverenja, a godinu dana kasnije kažnjena je sa 150.000 dolara, sklopivši sporazum da prizna manje optužbe.

Državni tužilac saopštio je tada da će supruga premijera platiti dodatne kazne kako bi se zatvorio slučaj u kojem se optužuje da je naručivala jela iz luksuznih restorana, iako je u zvaničnoj rezidenciji bio zaposlen kuvar, a Netanjahu je izjavio da je njegova supruga osuđena za krivično delo samo zato što je udata za njega i zato je izložena političkom progonu.

Jerusalimski okružni sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je ona potpisala sa tužilaštvom povodom optužbi da je zloupotrebila oko 100.000 dolara državnog novca na preskupa jela.

Netanjahu sa suprugom Sarom; Profimedia

Ovo nije bio prvi put da se Sara našla u centru skandala. Prošle godine prekršila je mere izolacije vlade svog supruga jer je frizer došao u rezidenciju da je ošiša, iako Izraelcima tada zbog pandemije nije bilo dozvoljeno udaljavanje od mesta stanovanja dalje od jednog kilometra, osim ako to nije neophodno.

Osim što se friziranje i posete salonima lepote ne smatraju neophodnim, tada su bile zabranjene i kućne posete, a kako ona nema zvanični status, nema pravo ni na izuzeće od tih pravila, za razliku od svog supruga.

Raskalašni sin

Izraelskim medijima 2018. godine odjeknula je vest o tome da je sin premijera Jair Netanjahu nekoliko godina posećivao striptiz klubove, nakon što je jedna od zaposlenih odlučila da progovori o tome.

Netanjahuov stariji sin nije pokušavao da sakrije da to praktikuje, a prilikom poseta bio je u društvu telohranitelja, dok je u javnost dospeo i audio-snimak razgovora iz 2015. u kom se omalovažavaju striptizete, konobarice i druge žene, među kojima je i Jairova bivša devojka. I ona se oglasila nakon skandala i rekla da joj je žao što je bila u vezi sa premijerovim sinom.

Netanjahu sa starijim sinom Jairom; Profimedia

U snimku se čuje kako se pripiti Jair i njegov drug, sin jednog od najbogatijih Izraelaca Kobija Maimona, prepiru oko gasnog sporazuma za koji je Netanjahuov sin verovao da je obezbedio milijarde dolara tom tajkunu.

Pročitajte još

Snimak je objavljen u trenutku kad su se protiv Netanjahua vodile dve istrage, uključujući i onu koja se tiče primanja skupih poklona od milijardera.

– Moj tata je sredio 20 milijardi dolara za tvog tatu, zašto se prepireš sa mnom oko 400 šekela (115 dolara) – rekao je Jair Netanijahu u snimku, koji je nastao nakon što su izašli iz striptiz kluba, a za koji se pretpostavlja da je napravio vozač premijerovog sina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti