Bajden i Džonson dogovorili novu Atlantsku povelju

10.06.2021

17:49

0

Premijer Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Džozef Bajden obavezali su se da će braniti trajne vrednosti svojih zemalja

Bajden i Džonson dogovorili novu Atlantsku povelju
Copyright Profimedia

Premijer Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Džozef Bajden obavezali su se da će braniti „trajne vrednosti“ svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7 u Engleskoj.

Bajden i Džonson, koji su danas razgovarali više od sat vremena, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane pre 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila u Atlantskoj povelji, prenosi AP.

„Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrednosti i njihovoj odbrani od straih izazova“, navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona.

Dokumenet koji je potpisan 1941. bio je smernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, i suprotstaviti se onima koji žele da potkopaju saveze i institucije dve zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, sajber napada i mešanja u izborni proces.

Ovo je prvi sastanak Džonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera najavili su za današnje razgovore u Londonu i zajedničku viziju za “održivi globalni oporavak” od pandemije korona virusa.

Džonskon hvalio Bajdena

Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je danas američkog predsednika Džozefa Bajdena kao “veliki nalet svežeg vazduha” zbog toga što želi da sarađuje sa Londonom u vezi sa nizom pitanja, od klimatskih promena i kovida, do bezbednosti.

“To je veliki dah svežeg vazduha”, kazao je Džonson za svoj razgovor sa Bajdenom, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

“Novo je, zanimljivo i mi se veoma trudimo. Razgovarali smo oko sat i 20 minuta. Bio je to dug i dobar razgovor. Pokrili smo ogroman spektar tema”, rekao je britanski lider.

On je umanjio značaj razmimoilaženja sa Vašingtonom oko uticaja Bregzita na mir u Severnoj Irskoj, navodeći da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU u “potpunoj harmoniji” u vezi sa nalaženjem rešenja kojim bi se podržao mirovni sporazum iz 1998. godine.

Na pitanje da li je Bajden izrazio zabrinutost zbog situacije u Severnoj Irskoj, Džonson je odgovorio odrečno.

“SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU, svi mi imamo apsolutno zajedničko stanovište a to je da osiguramo nastavak balansa mirovnog procesa”, kazao je britanski premijer, dodavši da je optimista u tom pogledu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike