Šta Bajden želi da postigne evropskom turnejom: Skriveni plan, pritisak na Putina i jačanje saveza

11.06.2021

19:04 >> 08:05

0

Predsednik SAD provešće nekoliko dana u Evropi, što će biti njegovo prvo službeno putovanje iz Amerike otkad mu je mandat počeo u januaru ove godine

Šta Bajden želi da postigne evropskom turnejom: Skriveni plan, pritisak na Putina i jačanje saveza
Copyright Džo Bajden; Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden krenuo je juče na turneju po Evropi koja ima za cilj da popravi odnose Amerike sa najbližim saveznicima i suprotstavljanje rastućim pretnjama iz Kine i Rusije.

To neće biti ništa novo za Bajdena, koji je već kao potpredsednik Baraka Obame išao na nekoliko turneja, pa malo ko ima spoljnopolitičko iskustvo koliko ima on. Ipak, mnogo toga se izdešavalo za četiri godine, tokom kojih on nije bio u prvim redovima američke inostrane politike.

Globalna ekonomija potresena je pandemijom kovida 19, Kina je postala dominantnija na tom polju, a ojačala je i svoju vojsku, dok se Rusi bez dokaza optužuju za sajber-napade na Ameriku. Pored svih tih izazova, najstariji saveznici Amerike skeptični su i pitaju se imaju li partnera kojem mogu da veruju nakon politike “Amerika na prvom mestu”, koju je četiri godine vodio Donald Tramp.

Bajden je putovanje na koje je krenuo juče, 9. juna, predstavio više kao sredstvo nego kao cilj – on tvrdi da želi da se fokusira na ponovno uspostavljanje mesta Amerike za međunarodnim pregovaračkim stolom.

Džo Bajden; Profimedia

– Ovo putovanje treba da pokaže da Amerika posvećena svojim partnerima i da demonstrira sposobnost demokratija da se izbore sa izazovima i otklone pretnje novog doba – rekao je Bajden prošle subote.

Tok putovanja

Predsednik Sjedinjenih Američkih država doputovao je juče, 9. juna, u Veliku Britaniju, a turneju je počeo sastankom sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Džonsonom, nakon čega će prisustvovati samitu G7, na kom će razgovarati sa liderima iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i Japana, a koji se održava od 11. do 13. juna.

Posle toga će u nedelju (13. juna) imati prijem kod kraljice Elizabete II, a onda će prisustvovati NATO samitu u Briselu, koji je zakazan za 14. jun, dok se na kraju svog puta, u sredu, 16. juna, nalazi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ženevi.

Premošćavanje jaza

Bajden očekuje toplu dobrodošlicu od svojih saveznika koji su tokom četiri godine pokušavali da se nose sa često nediplomatskim stilom Donalda Trampa, rekli su zvaničnici iz Trampove i Obamine administracije.

Dži Bajden; Profimedia

Tramp je tokom svog prvog G7 samita pričao sa ostalim liderima o klimatskim promenama i trgovini, a naredne godine napustio je sastanak ranije kako bi se našao sa predsednikom Severne Koreje Kimom Džong Unom. Poslednji put kad se Tramp lično sastao lično sa liderima G7, pretio je Francuskoj trgovinskim ratom i tražio je da Putin bude uključen u samit.

Bajden će se sada sresti sa skeptičnim liderima u nameri da ponovo uspostavi ulogu Amerike kao lidera u sklopu međunarodnih sporazuma koji bi mogli da budu postignuti u naredne četiri godine.

Prednost koju Bajden ima u ovom trenutku jeste njegova jaka veza sa brojnim liderima s kojima će se sresti. Njegov prvi sastanak sa šefovima država u inostranstvu daće mu priliku da obavi neformalne razgovore sa njima za večerom, na piću, tokom šetnje, rekao je Čarls Kupčan, koji je radio kao viši direktor za evropske poslove u Obaminoj administraciji i koji je trenutno stariji savetnik u Savetu za spoljne odnose.

Putin kao centralna ličnost turneje

Nije slučajno što će Bajden nedelju dana provesti u sastancima sa najbližim saveznicima Amerike pre sastanka sa Putinom u Ženevi, rekao je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost, ističući da je to tako osmišljeno kako bi se predsednik SAD našao sa ruskim tek nakon što shvati da ima “vetar u leđima”.

Džo Bajden; Profimedia

Spisak spornih pitanja koje će, prema saopštenju Bele kuće, Bajden pretresti sa Putinom prilično je dug i uključuje sajber-napade, kršenje ljudskih prava, mešanje u izborni proces i agresiju usmerenu prema Ukrajini. Zvaničnici administracije trenutnog predsednika Amerike rekli su da očekuju da će ovaj sastanak biti dug i napet, kao i da ne misle da će on dati bilo kakve rezultate.

Salivan je izjavio da će Bajden izložiti šta američka strana očekuje od Rusije i nagovestiće reakciju SAD ukoliko Putin nastavi sa određenim aktivnostima.

Poslednje dve administracije, uključujući onu u kojoj je Bajden bio potpredsednik, nisu uspele u pokušajima da razviju bolje veze sa Moskvom. Iskusni analitičari to nisu ni očekivali, a sada se pitaju da li će aktuelni predsednik SAD uspeti da postigne išta svojim sastankom jedan na jedan sa ruskim liderom.

U saopštenju koje su mnogi shvatili kao “upozorenje” Džo Bajden je nagovestio da će Putinu “dozvoliti da zna samo ono što on želi da zna”.

Skoro tri godine nakon što Donald Tramp nije uspeo da utiče na Putina prilikom sastanka u Helsinkiju, medijski liberali i zakonodavci obe partije očekuju da Bajden zauzme oštriji stav nakon što je ruskog predsednika nazvao “ubicom” i najavio da će ga naterati da “plati” zbog navodnog mešanja u američke izbore.

Džo Bajden; Profimedia

Iako je imao brojne skandalozne izjave na račun Putina, tvrdio je da želi “stabilan i predvidljiv” odnos sa Rusijom, koji se temelji na “odgovornostima” obe svetske sile.

– Jasno sam istakao da će SAD reagovati snažno i recipročno ako se ruska vlada bavi štetnim aktivnostima. Obavestiću ga da postoje posledice za kršenje suvereniteta demokratije u SAD, Evropi i na drugim mestima – rekao je Bajden.

Bajdenovo pozivanje na “suverenitet demokratije” standardna je demokratska tvrdnja kojom američki predsednik pravda moguće pritiske koje bi mogao da izvrši na Putina po pitanju brojnih tačaka, uključujući i navodno mešanje u američki izborni proces, zatvaranje opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnija i globalne sajber-napade.

Bajden je do sada u više navrata “pokazao zube” Putinu, a najsmeliji korak napravio je kada je Moskvi uveo sankcije vezane za gasovod “Severni tok 2” pred sam završetak radova na cevovodu koji bi evropske konzumente snabdeo ruskim prirodnim glasom.

Džo Bajden; Profimedia

Putin je Bajdena opisao kao “iskusnog, umerenog i pažljivog” čoveka koji je ceo svoj život posvetio politici i izrazio je nadu da će ti kvaliteti imati pozitivno dejstvo na predstojeće pregovore – ali je rekao i da “ne očekuje ništa što bi moglo da doprinese poboljšanju odnosa Rusije i SAD”.

Borba protiv pandemije

Iako je fokus na Putinu i Bajdenu, zvaničnici bliski predsedniku SAD tvrde da žele da usmere pažnju uglavnom na borbu sa pandemijom koronavirusa koja je trenutno najveća globalna pretnja, kao i na Kinu.

Jedna od centralnih tema sastanaka biće kovid 19 i priča o tome kako povećati zalihe vakcina u siromašnim i srednje razvijenim zemljama, od kojih su mnoge vakcinisale mali broj građana.

– Sve se vrti oko distribucije vakcina, a uspešan oporavak G7 nacija, razvijenih zemalja, u velikoj meri zavisi i od distribucije cepiva u zemlje u razvoju – rekla je Julija Fredlander, stariji saradnik u Atlantskom savezu i direktor Bele kuće za Evropsku uniju, južnu Evropu i ekonomske poslove tokom Trampove administracije.

Džo Bajden; Profimedia

SAD su se obavezale da će isporučiti 80 miliona doza vakcina protiv kovida 19 do kraja juna, od kojih se 25 miliona očekuje u narednim nedeljama. Ovo je samo deo doza koje se Amerika obavezala da će isporučiti, pošto planira da dostavi 1,8 milijardi doza međunarodnim grupama za pomoć koje će ih podeliti siromašnim zemljama do početka 2022.

Pročitajte još

Ameriku su do sada više puta kritikovali lideri raznih zemalja i zdravstveni zvaničnici zbog toga što je ograničila isporuke kompanija koje proizvode materijale za vakcine i snabdevaju mnoge zemlje sveta, ističući da gomilaju zalihe doza koje ne uspevaju da iskoriste.

Salivan je istakao i da će Bajden tokom samita G7 izneti šire planove za odgovor na pandemiju, a zvaničnici administracije signalizirali su da je međunarodna posvećenost distribuciji vakcina samo početak onoga što SAD žele da urade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike