Spreman za pritiske, ali i za odbranu Rusije: Šta Putin očekuje od sastanka s Bajdenom?

15.06.2021

07:04 >> 08:02

0

Ženeva se već nekoliko dana priprema za sutrašnji samit lidera najvećih svetskih sila, a svaki od njih planira da izvuče korist iz njega

Spreman za pritiske, ali i za odbranu Rusije: Šta Putin očekuje od sastanka s Bajdenom?
Copyright Džo Bajden i Vladimir Putin; Profimedia

Samit Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi, zakazan za 16. jun, neće biti prijateljski sastanak, za šta su zaslužna oba lidera. Rusija je stavila SAD na listu “neprijateljskih država”, obojica su se složili da odnosi njihovih zemalja nikad nisu bili gori, ruski zvaničnici su pod američkim sankcijama što zbog aneksije Krima, što zbog navodnog mešanja u izborni proces, dok su dva bivša američka marinca u ruskim zatvorima – jedan od njih je dobio 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Na sve to, Bajden je u martu izjavio da je Putin “ubica”. Bez obzira na sve nabrojano, njih dvojica se nalaze prvi put otkad je Bajden postao predsednik i iako deluje da Rusija nema mnogo koristi od ovog sastanka, Putin dobro zna šta radi i zbog čega je pristao na njega.

Potvrđivanje statusa

– Samit je važan zbog simbolike, jer stavlja Rusiju u istu ligu sa Amerikom, a za Putina je simbolika veoma bitna – kaže za BBC Andrej Kortunov, direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove.

Džozef Bajden, Vladimir Putin; Profimedia

Njih dvojica se sastaju na samom početku Bajdenovog mandata, na njegovom prvom putovanju i na njegov zahtev – što su sve plusevi za Kremlj. Osim toga, to je pravi samit, a ne kratki sastanak koji je usko vezan za neki drugi događaj.

– Putin definitivno želi da bude jednak sa predsednikom SAD. Želi da bude poštovan kao i on. Putin hoće da pokaže mišiće i da bude član kluba – smatra politička analitičarka Lilija Ševtsova.

Istorija i nade

Ovo nije prvi put da se američki i ruski predsednik nalaze u Ženevi – u njoj su samit imali i Ronald Regan i Mihail Gorbačov 1985. Ipak, male su šanse da će on biti sličan tom sastanku.

Iz Bele kuće juče je saopšteno da je njihov cilj da se uspostavi “stabilan” i “predvidljiv” odnos sa Rusijom, pošto Amerika smatra Putina nepredvidljivim još otkad je Rusija anektirala Krim 2014. To je pokrenulo konstantno pogoršanje američko-ruskih odnosa.

Džozef Bajden i Vladimir Putin; Profimedia

– Ostvariviji cilj bilo bi utvrđivanje “crvenih linija” obe strane – smatra Ševtsova, dodajući da je važno i da se “shvati da je dijalog rešenje za izlazak iz ambisa”.

– Ako ne pričaju, Rusija će postati još nepredvidljiva – tvrdi ona.

Mogu li išta postići?

Prošlog vikenda Vladimir Putin rekao je na državnoj televiziji da postoje “pitanja na kojima može da radi zajedno” sa SAD, počevši od kontrole nuklearnog naoružanja, preko diskusije o regionalnim konfliktima u Siriji i Libiji do klimatskih promena.

– Ako možemo da kreiramo mehanizme za rad na ovim pitanjima, onda mislim da možemo reći da samit nije bio uzaludan – izjavio je ruski predsednik.

Džo Bajden, Vladimir Putin; Profimedia

Neki ruski analitičari veruju da bi primirje u “diplomatskim ratovima” moglo da bude rezultat njihovog razgovora. Moskva bi, prema mišljenju nekih, mogla da dozvoli svom ambasadoru povratak u Vašington, dok bi SAD mogle da izdejstvuju bolje uslove za svoje zatvorenike u Rusiji, uključuju Pola Vilana, koji je 2018. uhapšen i osuđen za špijunažu, koju je sve vreme negirao.

Rusija je nedavno ponovo predložila razmenu zatvorenika – ali SAD nisu mogle da odgovore na uslove koje je postavila, dok je malo verovatno da će Putin biti darežljiv po tom pitanju.

Neprijateljski nastrojen Zapad

Ruski predsednik se u poslednje vreme potrudio da više puta naglasi da je Zapad neprijateljski nastrojen prema njegovoj zemlji.

Na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji je održan ovog meseca, Putin je još jednom izjavio da SAD pokušavaju da “sabotiraju” razvoj Rusije.

Džo Bajden, Vladimir Putin; Profimedia

Nekoliko dana ranije rekao je da će “izbiti zube” bilo kom stranom agresoru koji namerava da “ujede” Rusiju, insistirajući da svet treba da se probudi i postane svestan novog statusa i snage njegove države.

– On očito veruje da su SAD neprijatelj koji Rusiji ne želi dobro i mislim da ovo mišljenje neće promeniti – rekao je Kortunov, dodajući da ipak smatra da Rusija želi da smanji tenzije između nje i Amerike.

Neizbežno popovanje

Ono što Putin ne želi, ali za šta se pripremio, jeste predavanje o ljudskim pravima – uključujući slučaj Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionara koji je prvo otrovan, da bi na kraju bio osuđen na zatvor. Njegovu politiku i antikorupcionašku organizaciju sud u Moskvi označio je kao “ekstremističke” prilikom izricanja presude.

Pročitajte još

– Bajden će pevati svoju pesmu – o Navaljnom i ljudskim pravima, a onda će Putin otpevati svoju – da su SAD iste. Ali činjenica da se ovaj sastanak uopšte održava znači da će posle “predstave” o ljudskim pravima preći na “glavno jelo”, to jest na priču o tome šta bi mogli da urade da smanje tenzije – zaključila je Ševtsova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike