Aman, ljudi! Morski svet neće preživeti hiljade tona maski bačenih u okeane (VIDEO)

14.12.2020

08:54 >> 10:54

0

Potrebno je 450 godina da se maske razgrade, a čak i tada bi mikroplastika naškodila morskom svetu i eko-sistemu

Aman, ljudi! Morski svet neće preživeti hiljade tona maski bačenih u okeane (VIDEO)
Copyright Profimedia

Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom sveta ove godine zbog pandemije virusa kovid 19. To, bez sumnje, ostavlja teške posledice na morske životinje i biljke.

Organizacija “Okeani Azije” (Oceans Asia), sa sedištem u Hongkongu, objavila je izveštaj koji pokazuje da je morski svet zagađen s dodatnih od 4.680 do 6.240 tona plastike zbog nepropisno odbačenih maski.

Pročitajte još:

EIB ulaže desetine miliona evra u čistiju vodu u Srbiji 

Moravica promenila boju: Beličasta mrlja se izlila u reku, nadležni utvrđuju ko je krivac za zagađenje 

U izveštaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade i da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svetu i eko-sistemu.

Kako je navedeno, usled pandemije došlo je do znatno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i pakovanja hrane.

Istovremeno, uvođenje niza mera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, odloženo je, pauzirano ili ukinuto.

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su u organizaciji “Okeani Azije”, a preneo je portal Hongkongfp.com.

Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.

U izveštaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike