Severna Koreja "oduvala" SAD: Brutalan odgovor na poziv Amerikanaca zbog gorućeg pitanja

23.06.2021

15:55 >> 18:39

0

Autor: A. Bulatović

Nuklearni pregovori između SAD i Severne Koreje zastali su nakon što Un i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp nisu uspeli da postignu dogovor o ublažavanju

Severna Koreja "oduvala" SAD: Brutalan odgovor na poziv Amerikanaca zbog gorućeg pitanja
Copyright Profimedia/Pixabay/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/Tanjug

U izjavi koju je objavila državna novinska agencija Severne Koreje, ministar spoljnih poslova te zemlje Ri Son Gvon odbacio je ponudu američkog izaslanika da se sastane “bilo gde i bilo kada” nakon što su pregovori dve nacije zastali.

Korejska centralna nova agencija (KCNA) citirala je u sredu Ria koji je čvrsto izjavio da Severna Koreja “ne razmatra čak ni mogućnost bilo kakvog kontakta sa SAD-om”, dodajući da bi trenutno pregovori samo “oduzimali dragoceno vreme”.

Pročitajte još:

Ovi komentari usledili su nakon slične izjave Kim Džo-Džong, mlađe sestre lidera Severne Koreje Kim Džong-Una, dok je “veliki vođa” upozorio da bi lažna očekivanja od SAD-a mogla jednostavno da ih “uvuku u veće razočaranje”.

Dok je specijalni izaslanik američke vlade za Severnu Koreju Sung Kim izrazio nadu da će Pjongjang odgovoriti “pozitivno”, Kim je sugerisao da Amerika možda tumači “situaciju na takav način da traži utehu za sebe”.

U ponedeljak je Sung rekao da je ponudio da se sastane sa zvaničnicima Pjongjanga kako bi ponovo započeo pregovore između dve države bez preduslova.

Međutim, primedba izaslanika bila je uparena sa upozorenjem da će, dok se pregovori ne nastave, Vašington nastaviti da sprovodi sankcije UN-a.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena, Džejk Saliven nagovestio je da se Bela kuća nada da će izjava Kim Džong-Una dovesti do ponovnog pokretanja nuklearnih pregovora, nakon što je severnokorejski lider rekao zvaničnicima da se pripreme za angažman u većem dijalogu.

Nuklearni pregovori između SAD i Severne Koreje zastali su nakon što Un i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp nisu uspeli da postignu dogovor o ublažavanju američkih sankcija u zamenu za napredak Pjongjanga na denuklearizaciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike