Zbog nikad lošijih odnosa EU i Rusije: Angela Merkel i Makron žele sastanak sa Putinom

24.06.2021

07:54 >> 08:02

0

Susreti na tom nivou prekinuti su nakon intervencije Rusije na Krimu 2014.

Zbog nikad lošijih odnosa EU i Rusije: Angela Merkel i Makron žele sastanak sa Putinom
Copyright Angela Merkel, Vladimir Putin, Emanuel Makron; Charles Platiau/Pool via AP

Francuska i Nemačka predložile su sastanak vrha Evropske unije i ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali odnosi tog saveza i Rusije, otkrilo je dvoje diplomata.

Susret je planiran nakon sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i Putina koji se dogodio ranije ovog meseca u Ženevi, a razlog je nezadovoljstvo Pariza i Berlina činjenicom da se odnos Evropske unije prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Rojters.

– Moramo raspraviti kako da izađemo iz ove negativne spirale, ali moramo nastupiti ujedinjeno – rekao je jedan evropski diplomata, dodajući da bi se baltičke države mogle protiviti samitu.

Angela Merkel, Vladimir Putin, Emanuel Makron, Vladimir Zelenski; AP Photo/Thibault Camus, Pool, File

Nije još jasno da li bi takav susret uključivao svih 27 lidera članica Unije ili samo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Susreti na tom nivou prekinuti su nakon intervencije Rusije na Krimu 2014.

Lideri Evropske unije o novoj strategiji upravljanja i sve gorim odnosima s Rusijom razgovaraće od četvrtka na dvodnevnom samitu u Briselu.

Angela Merkel, Vladimir Putin, Emanuel Makron, Vladimir Zelenski; Ian Langsdon/Pool via AP

– Nemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkel je ranije pomenula da s Rusijom i Kinom na najvišem nivou ne bi trebalo da razgovaraju samo SAD. Rusija je sused, a takav je format već postojao 2007. u Finskoj – rekla je za Rojters osoba upućena u predstojeći sastanak o Rusiji.

Pročitajte još

Strateški dokument Evropske komisije i diplomatske službe EU ranije ovog meseca pokazali su da, uprkos godinama tenzija, “EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i bezbednost na evropskom kontinentu”.

Iako Zapad optužuje Rusiju za kibernetičke napade, kampanje dezinformisanja i druga dela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svetu je i peti najveći trgovinski partner Evropske unije, dok je evropski blok najveći strani investitor u Rusiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike